Actualitate

Licențele a încă 6 posturi TV, suspendate pe durata stării de urgență

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”, a anunțat prim-ministrul Dorin Recean pe 30 octombrie. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Decizia a fost luată la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, activitatea celor șase televiziuni se realizează „cu multiple încălcări ale legislației, constatate de către CA dar și în baza informațiilor deținute de SIS ce reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”. „Deținem informație operativă, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se întâmplă prin câteva metode, inclusiv prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare care fac parte din arsenalul unui război hibrid asupra țării noastre. (…) Posturile promovează constant narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE”, a argumentat el în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 30 octombrie.

La scurt timp, prim-ministrul Dorin Recean a publicat o postare pe Facebook, în care a anunțat că „la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”.

La sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea licențelor de emisie a posturilor Primul în Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV, NTV Moldova și RTR Moldova pe perioada stării de urgență. Dispoziția a fost emisă în seara de 16 decembrie.

Show More

💬 ...

Back to top button