Actualitate

Jurnal TV, obligat de prima instanță să dezmintă informații difuzate despre doi ex-polițiști și să le achite prejudiciu moral

Postul Jurnal TV a fost obligat de prima instanță să dezmintă informații difuzate acum trei ani, care îi vizau pe foștii polițiști Alexei Vizdan și Ion Țărnă. Hotărârea, emisă la data de 3 martie, mai obligă furnizorul media să exprime scuze publice și să le achite protagoniștilor câte 25.400 de lei drept prejudiciu moral și cheltuieli de judecată. 

Alexei Vizdan și Ion Țărnă s-au plâns în instanță după difuzarea  investigației „Averi și interese ascunse la IP Dubăsari”, pe care postul TV a redifuzat-o conform grilei de emisie, cu titlu de știre, în cadrul buletinelor informative. În material se afirma că „ofițerii de poliție din Dubăsari s-ar fi îmbogățit pe căi ilegale, din contrabandă cu țigări, escrocherii și fapte de corupție”. 

Ca urmare a plângerilor pentru apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a obligat postul de televiziune „să dezmintă relatările false și defăimătoare, răspândite în privința lui Alexei Vizdan și Ion Țarină”, precum și să exprime scuze publice. Instanța a mai dispus ca Jurnal TV să plătească fiecărui protagonist câte 25.400 de lei cu titlu de prejudiciu moral și cheltuieli de judecată. 

Cererea de chemare în judecată a fost admisă parțial, se arată în hotărârea judecătorească ce poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

Anterior, magistrații Judecătoriei Chișinău au respins contestația Jurnal TV împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului de a sancționa postul de televiziune pentru că nu a asigurat informarea corectă atunci când a difuzat știri ce îi vizează pe foștii polițiști Alexei Vizdan, Ion Țărnă și Igor Axenti. Petiționarii acuzaseră atunci postul de televiziune că le-ar fi încălcat drepturile atunci când a difuzat investigația „Averi și interese la IP Dubăsari”, reportajele „Polițiști din Dubăsari în vizorul ANI”, „Scurgeri din dosarul Vizdan&Țărnă”, „Voiau să preia conducerea IP Dubăsari”, dar și știrea cu titlul „Au forțat intrarea în sediul Jurnal TV”. 

Show More

💬 ...

Back to top button