Actualitate

Ambasadorul UE în Moldova, la Forumul Mass-Media: Restricționarea disproporționată a libertății de exprimare, în condițiile stării de urgență, trebuie evitată

Suspendarea licențelor mai multor posturi de televiziune, în condițiile stării de urgență, continuă să fie o îngrijorare „care ar putea amenința libertatea presei și încrederea cetățenilor”, a declarat ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, la deschiderea Forumului Mass-Media 2023. Evenimentul se desfășoară la Chișinău pe 4 și 5 decembrie. 

În deschiderea Forumului, Jānis Mažeiks s-a referit la recentele suspendări ale licențelor de emisie ale mai multor posturi de televiziune, evidențiind necesitatea de a stabili „un cadru de reglementare robust, care să asigure responsabilizarea, respectând în același timp principiile libertății de exprimare. În fața campaniilor rusești de dezinformare și a manipulărilor venite și din partea altor actori trebuie să rămânem vigilenți”. 

„În spiritul deschiderii și al libertății de exprimare, trebuie să abordăm și îngrijorările care ar putea amenința libertatea presei și încrederea cetățenilor – suspendarea anumitor instituții media folosite pentru a disemina informație falsă. Deși este esențial să protejăm publicul de efectele nocive ale dezinformării, să apărăm instituțiile și procesele democratice, este la fel de important să protejăm libertatea de exprimare, iar în condițiile stării de urgență ar trebui respectate standardele înalte ale statului de drept și ale unui proces echitabil și ar trebui evitată restricționarea disproporționată a libertății de exprimare”, a explicat diplomatul. El a mai făcut referiri la „lipsa de credibilitate” a măsurării audiențelor posturilor TV, precum și la rolul pe care ar urma să-l aibă noul Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. 

În discursul său, președinta Republicii Moldova s-a referit la saltul numeric în Indicele Libertății Presei pentru 2023, publicat de organizația Reporteri fără Frontiere la începutul anului. Totodată, „luna trecută, Moldova a aderat la două inițiative importante – Parteneriatul pentru Informare și Democrație și Fondul internațional pentru mass-media în interes public – care ne vor ajuta să promovăm mai eficient libertatea opiniei și de exprimare și să asigurăm accesul la informații libere și credibile”, a comentat Maia Sandu

Ea a vorbit și despre impactul războiului din Ucraina, atacurile hibride, tentativele de destabilizare politică, criza economică, care fac inclusiv libertatea presei „să fie sub amenințare continuă”. „O piață media bine dezvoltată și stabilă este ceea de ce au nevoie cetățenii, dar și statul – de instituții media independente editorial și economic, care să informeze corect publicul și să nu lase spațiu dezinformării și manipulării. Pe de altă parte, e important ca publicul să știe să aleagă grâul de neghină. (…) În acest an, am venit și cu o strategie de securitate națională, unde ne propunem să avem la nivel de stat măsuri de protejare a presei libere, inclusiv a celei de investigație”, a mai remarcat șefa statului.

Maia Sandu a enumerat un șir de modificări legislative din ultimul an, inițiative precum preluarea de către Ministerul Culturii a atribuției de coordonare a politicilor din domeniul mediatic, noua Lege privind accesul la informație sau aprobarea Programului național de dezvoltare a mass-mediei pentru 2023-2026, accentuând între altele că  „mai este de lucru la capitolul pieței de publicitate, unde mai există o concurență neloială, ce afectează mass-media independentă”. 

Și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, s-a referit la importanța gestionării provocărilor existente în prezent în domeniul media din Moldova. „Un spațiu informațional sănătos poate fi atins doar atunci când mass-media, guvernul, actorii din sectorul privat, societatea civilă lucrează împreună. (…) O presă liberă educă, elucidează, descoperă și demască. Ea este gardianul adevărului. Această muncă asigură fiecărui cetățean accesul la informații bazate pe fapte, despre evenimentele din Moldova și întreaga lume. Nu este o muncă ușoară – trebuie nu doar să vă gândiți cum să obțineți informațiile potrivite, dar și să vă confruntați cu provocări economice și cu un val de dezinformare fără precedent. Războiul brutal de agresiune al Federației Ruse în Ucraina nu a făcut decât să amplifice această provocare pentru mass-media in Moldova”, a afirmat diplomatul. 

Peste 160 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la Forumul Mass-Media 2023, care a început luni la Chișinău. În agenda ediției a opta a evenimentului sunt incluse dezbateri despre situația mass-mediei din țară, încrederea publicului în presă și influența nocivă a dezinformării asupra democrației, la care vor participa jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare.

Show More

💬 ...

Back to top button