Actualitate

32 de alerte privind încălcarea libertății presei în Ucraina în 2022. Câți jurnaliști au decedat de la începutul războiului 

Cele mai multe alerte de încălcare a libertății presei în acest an în Ucraina – 27 din 32 – sunt legate de consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, potrivit datelor Platformei pentru Protecția Jurnalismului și Siguranța Jurnaliștilor pe lângă Consiliul Europei. Până în prezent, platforma a documentat decesul a 12 jurnaliști care au reflectat războiul din țara vecină, declanșat acum șase luni și numit de Federația Rusă drept „operațiune militară specială”. 

Platforma pentru Protecția Jurnalismului și Siguranța Jurnaliștilor a înregistrat de la începutul anului până în prezent 32 de alerte privind încălcarea libertății presei în Ucraina. 27 de alerte pe domeniul media vizează agresiunea Federației Ruse în Ucraina, 4 alerte sunt înregistrate pe teritoriul controlat de autoritățile de la Kiev și câte o alertă – în Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk (recunoscute de Federația Rusă drept republici populare). 

Platforma a înregistrat în acest an 12 cazuri de ucidere a jurnaliștilor și 12 aresturi ale profesioniștilor din domeniul media. Cinci cazuri sunt notificate ca și cazuri de impunitate pentru omor în privința jurnaliștilor.

Printre jurnaliștii decedați se numără reporterul american Brent Renaud, împușcat mortal la 13 martie; documentaristul lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis pe 2 aprilie în timp ce încerca să părăsească orașul Mariupol; jurnaliștii Roman Nejiboreț și Zoreslav Zamoiskii, găsiți decedați în Iagodnoie și Bucea; reporterul Frédéric Leclerc-Imhoff de la postul francez BFMTV, ucis pe 30 mai, în preajma orașului Severodonețk; jurnalista rusă Oxana Baulina de la site-ul de investigații The Insider din Letonia, ucisă la 23 martie în raionul Podoliskii din Kiev; Evghenii Bal, jurnalist și membru al Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina, decedat în aprilie; fotojurnalistul Igor Hudenco, care a murit pe 26 februarie la Harkov; cameramanul de la Fox News Pierre Zakrzewski și jurnalista Oleksandra Kuvșinova, care au decedat în preajma Kievului pe 14 martie; cameramanul Live TV Evghenii Sakun, ucis pe 1 martie în timpul unui atac cu rachete la Kiev;  fotoreporterul ucrainean Maxim Levin, dispărut pe 13 martie (cadavrul lui a fost găsit pe 1 aprilie). 

Alți 12 jurnaliști se află în detenție, potrivit platformei, 11 dintre care se află în prezent în detenție în Crimeea. Cazul lui Dmitrii Hiliuk este inclus de platformă în categoria „jurnaliştilor aflaţi în prezent în detenţie ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

Cele mai multe alerte în Ucraina, potrivit datelor agregate ale platformei, se referă la atacuri la adresa securității fizice și a integrității jurnaliștilor (23 de alerte), reținerea și închiderea jurnaliștilor (5 alerte), hărțuire și intimidare (2) și alte acțiuni care afectează libertatea presei (3).

Sursa foto: fom.coe.int

Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina anunța anterior că, în cinci luni de război, 37 de angajați din media în Ucraina au decedat. „Printre ei se numără opt jurnaliști care-și îndeplineau obligațiile profesionale, 12 lucrători media – victime civile, 17 – reprezentanți mass-media care s-au mobilizat pentru a apăra Ucraina în rândurile Forțelor de Apărare ucrainene”, potrivit comunicatului de atunci al organizației.

Show More

💬 ...

Back to top button