Actualitate

Reporterul WSJ Evan Gershkovich, acuzat de spionaj, a fost vizitat de ambasadoarea SUA în închisoarea de la Moscova

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii (SUA) în Federația Rusă, Lynne Tracy, a declarat luni, 17 aprilie, că a efectuat prima sa vizită la jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, aflat în închisoare la Moscova după ce a fost arestat de către autoritățile ruse acum două săptămâni, fiind acuzat de spionaj.

„Se simte bine și își menține moralul. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea imediată a lui Evan”, a scris Tracy într-o postare pe platforma Telegram, potrivit Reuters

Cu două zile mai devreme, pe 15 aprilie, secretarul de stat american Antony Blinken semnala că diplomaților SUA nu li s-a acordat acces la reporter, care ar trebui asigurat „acum”, fără întârziere, informa Radio Europa Liberă

Gershkovich, angajat de Wall Street Journal cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina anul trecut, a fost arestat la Ekaterinburg pe 30 martie, fiind acuzat de spionaj în favoarea SUA.  Este prima dată din anul 1986 când un reporter american este ținut în detenție pentru presupus spionaj în Rusia. Potrivit WSJ, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut într-o declarație că domnul Gershkovich, „acționând la instrucțiunile părții americane, a colectat informații care constituie un secret de stat despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus”. În urma anunțului FSB, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor că Gershkovich ar fi fost „prins în flagrant”.

WSJ a respins cele imputate și a solicitat eliberarea imediată a reporterului. Pe 7 aprilie, Gershkovich a fost inculpat oficial. Jurnalistul neagă acuzațiile. 

Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.

Show More

💬 ...

Back to top button