Externe

Reporter WSJ, reținut de serviciul rus de securitate sub acuzația de spionaj

Jurnalistul american Evan Gershkovich, membru al biroului de la Moscova al publicației The Wall Street Journal (WSJ), a fost arestat la Ekaterinburg, pe 30 martie, fiind acuzat de spionaj în favoarea SUA. WSJ a respins cele imputate și solicită eliberarea imediată a reporterului. Potrivit instituției media, reținerea unui jurnalist american sub bănuială de spionaj reprezintă o premieră de la Războiul Rece.

Potrivit WSJ, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut într-o declarație că domnul Gershkovich, „acționând la instrucțiunile părții americane, a colectat informații care constituie un secret de stat despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus”. În urma anunțului FSB, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor că Gershkovich ar fi fost „prins în flagrant”.

Pe numele jurnalistului american a fost deschis un dosar pentru infracțiuni de spionaj, anunță publicația rusă online Meduza. Acestuia nu i-a fost permisă întrevederea cu apărătorul legal. Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare, în conformitate cu Codul Penal al Rusiei, potrivit Meduza.

The Wall Street Journal neagă vehement acuzațiile FSB și solicită eliberarea imediată a reporterului, pe care redacția în numește drept unul „de încredere și dedicat”. WSJ și-a declarat solidaritatea cu Evan Gershkovich și familia acestuia.

Evan Gershkovich este parte a echipei WSJ din ianuarie 2022. El a lucrat ca reporter în Rusia din 2017, mai întâi pentru Moscow Times și apoi pentru AFP. Anterior, el a fost asistent de știri la New York pentru The New York Times. Absolvent al Colegiului Bowdoin, Gershkovich a scris cel mai recent despre impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei, arată WSJ. 

Show More

💬 ...

Back to top button