Actualitate

Pretenții ale postului N4 împotriva unor sancțiuni impuse de CA în 2022, respinse de instanță

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au respins recent drept neîntemeiate plângerile postului N4 împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA), prin care televiziunea a solicitat anularea unor sancțiuni sub formă de avertizare publică, dictate pentru insuficiența produselor locale și lipsa traducerilor sau subtitrărilor filmelor în limba română. Nemulțumirile vizează o decizie din martie 2022, când autoritatea a sancționat 12 posturi TV cu o sumă totală de 198.000 de lei (circa 10.000 de euro). 

Decizia de sancționare a celor 12 televiziuni a fost luată în cadrul ședinței CA din 2 martie anul trecut, în contextul unui șir de petiții (în total – 30) din partea Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova și a propunerii de monitorizare din oficiu a tuturor posturilor TV care au comis încălcări la subiect în anul 2021. Autoritatea a selectat aleatoriu două perioade de monitorizare (17-23 ianuarie și 24-30 ianuarie 2022) și a identificat un șir de încălcări în ceea ce privește insuficiența produselor locale, a programelor în limba română și a traducerilor sau subtitrărilor filmelor. Amenzile s-au ridicat la aproape 200.000 de lei. Canalul N4 s-a ales cu două avertizări publice, dar judecătorii au respins plângerile postului. Hotărârile pot fi atacate cu apel la Curtea de Apel Chişinău.  

Între timp, potrivit CA, și alți furnizori din cei 12 vizați au atacat în instanță decizia Consiliului. Instanța nu s-a pronunțat deocamdată. 

În 2022, Consiliul Audiovizualului a aplicat 120 de sancțiuni pentru insuficiență de programe locale și programe în limba română pe posturile de radio și TV sau difuzarea acestora în alte ore decât cele de maximă audiență. Suma amenzilor a fost de aproape un milion de lei.

Show More

💬 ...

Back to top button