Actualitate

ONG-urile de media se declară îngrijorate în legătură cu semnale de cenzură la GRT

Mai multe organizații neguvernamentale din domeniul mass-media se arată „profund îngrijorate în legătură cu semnalele de cenzură la furnizorul public regional de la Comrat”, după ce înregistrări video de la o ședință neanunțată public a Consiliului de observatori a companiei Gagauziya Radio Televizionu, publicate recent de o activistă și preluate de presă, ar demonstra existența unor elemente de cenzură la GRT.

Imagini de la o ședință a Consiliului de observatori, care ar fi avut loc la 19 ianuarie, au fost publicate de activista Olga Parzany luna trecută, în contextul în care, de la sfârșitul anului trecut nu a mai fost făcută publică nicio ședință, fapt obligatoriu potrivit legii, explică jurnaliștii portalului Nokta.md.

Potrivit înregistrărilor, fosta redactoare a portalului GRT, Oxana Kihayal, s-a plâns că directorul executiv Vasile Dermenji i-ar fi cerut să șteargă o știre de pe site fără a oferi explicații. Subiectul viza mai multe opinii ale experților, conform cărora promisiunea de a furniza locuitorilor regiunii gaze natural la prețul de 10 lei este fundamentată pe informații false și manipulare. De asemenea, potrivit ei, serviciul de presă al Comitetului Executiv al autonomiei găgăuze ar cere periodic publicarea unor comunicate de presă pe site, iar un reprezentant al serviciului de presă este prezent în chatul redacției. Într-un alt video se discută despre difuzarea la GRT a programelor televiziunii Primul în Moldova, afiliată lui Ilan Șor și cu licența suspendată. Unii membri ai Consiliului încearcă să clarifice de ce directorul executiv și redactorul-șef au decis ca emisiuni ale acestui canal să fie puse pe post, în timp ce alții justifică decizia responsabililor.

În cadrul ședinței, directorul executiv al GRT a refuzat să ofere explicații la acuzații, precizează sursa citată, iar subiectele examinate s-au lăsat fără vreo decizie.

Într-o declarație publică, mai multe organizații neguvernamentale de media au condamnat încercările de imixtiune ilegală în activitatea editorială a instituțiilor mass-media și au cerut investigarea acestor semnale prin prisma prevederilor Codului penal al Republicii Moldova.

Media Azi a scris anterior despre faptul că compania publică Gagauziya Radio Televizionu ar difuza buletine de știri și emisiuni analitice ale postului Primul în Moldova. „GRT se ghidează în activitatea sa de legislația și regulamentele impuse de autoritățile centrale”, ne-a declarat atunci Vasile Dermenji. El a fost numit director executiv al companiei în august 2023. Până a veni în funcție el a fost jurist în cadrul Asociației „Pentru Orhei”. Organizația a fost înregistrată în 2015, fiind afiliată Partidului Șor. 

Show More

💬 ...

Back to top button