Actualitate

GRT ar retransmite programele Primul în Moldova, rămas fără licență. Reacția administrației companiei publice

Compania publică Gagauziya Radio Televizionu (GRT) ar difuza buletine de știri și emisiuni analitice ale postului Primul în Moldova, anterior suspendat pe perioada stării de urgență și rămas între timp fără licență de emisie. Faptul a fost scos la iveală de jurnaliștii portalului Nokta.md. Reprezentanți ai celor două canale resping aceste informații. Între timp, Consiliul Audiovizualului a dispus un control pe marginea cazului. 

Jurnaliștii Nokta.md au scris despre „migrarea”  programelor de la Primul în Moldova la GRT după ce au observat că mai multe buletine de știri și emisiuni produse de postul privat sunt difuzate cu sigla radiodifuzorului public din Găgăuzia. În decembrie 2022, atât Primul în Moldova, cât și Accent TV – ambele deținute de compania Telesistem TV  – au fost suspendate pe perioada stării de urgență, „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, fiind motivată inclusiv afilierea lor cu Ilan Șor.  Compania Telesistem TV este administrată de Arina Corșicova, despre care presa a scris că ar avea legături cu Ilan Șor.

 În octombrie anul trecut, Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să nu prelungească licența de emisie a Primul în Moldova, în urma mai multor încălcări, inclusiv a propriilor concepții de programe. Autoritatea preciza atunci inclusiv că, potrivit unui control de monitorizare desfășurat în luna septembrie, principalele programe informative și emisiuni ale canalului se regăsesc, în prezent, în grila postului ITV.

REACȚIA GRT ȘI PRIMUL ÎN MOLDOVA

„GRT se ghidează în activitatea sa de legislația și regulamentele impuse de autoritățile centrale”, a declarat pentru Media Azi Vasile Dermenji, directorul executiv al companiei, redirecționându-ne către o declarație oficială, publicată pe 15 ianuarie. Potrivit acesteia,  „întreg conținutul TV produs și transmis de GRT este creat de redacție în mod independent sau în parteneriat cu alți jurnaliști independenți, conform legislației. Această practică a fost implementată de televiziune de-a lungul multor ani, pentru a asigura un conținut calitativ și diversificat în limba de stat, limba găgăuză și limba rusă, conform cerințelor legislației”. Rămâne însă neclar în ce condiții GRT pune pe post programele Primul în Moldova și dacă le achiziționează contra cost. 

Pe de altă parte, Ludmila Belcencova, jurnalistă la posturile Primul în Moldova și Accent TV, a catalogat informațiile din presă drept „prostii”. „Să scrii titluri atât de neprofesionist necesită abilități aparte. În primul rând, nimeni nu s-a mutat nicăieri. Și în al doilea rând, câțiva oameni care produc conținut pentru colegii noștri găgăuzi sunt doar o picătură în oceanul realităților de personal ale acestui canal”, a scris ea într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Între timp, pe 21 decembrie 2023, CA a decis să dispună controlul respectării Concepției generale de către serviciul media audiovizual de televiziune TV Găgăuzia, ca urmare a autosesizării membrului Ruslan Mihalevschi. „În spațiul public și în presă au apărut publicații cu referire la schimbările în grila unor servicii media de televiziune care activează pe piața media audiovizuală. Vin cu propunerea inițierii unui control cu privire la respectarea concepției generale”, a declarat Mihalevschi în cadrul ședinței autorității. Controlul este în desfășurare iar președinta CA, Liliana Vițu, a precizat pentru Media Azi că nu se poate pronunța la subiect până la finalizarea acestuia. 

Show More

💬 ...

Back to top button