Actualitate

Compania publică GRT din Găgăuzia are un nou director general care este jurist la o asociație afiliată lui Ilan Șor

Consiliul de Supraveghere al Gagauziya Radio Televizionu (GRT) l-a anunțat în calitate de director executiv al companiei publice pe Vasile Dermenji, potrivit unui comunicat de presă publicat de GRT.

În iulie 2023, Consiliul GRT a lansat concursul pentru acest post după ce, în iunie, funcția a devenit vacantă. Atunci, Vadim Anastasov, fostul director, și-a anunțat demisia fără a invoca vreun motiv. Pentru funcția de director au mai depus dosarele alți doi candidați: Maria Perebikovskaia și Feodor Dobrov. Maria Perebikovskaia nu s-a prezentat la concursul care s-a desfășurat luni, 14 august.

Vasile Dermenji are 29 de ani. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, cu specializarea în Drept. Anterior a activat în calitate de jurist în cadrul companiei MSA Finance. Din 2019 până în prezent a ocupat funcția de jurist în cadrul Asociației „Pentru Orhei”. Organizația a fost înregistrată în 2015, fiind afiliată Partidului Șor. Acum opt ani, Radio Orhei relata de la o ședință extraordinară a Consiliului orăşenesc Orhei la care Ilan Șor, liderul Partidului Șor, prezenta organizația drept instituție-finanţatoare a promisiunilor sale electorale. În prezent, administrator al asociației este Marian Nicolai, administrator al parcului de distracții OrheiLand, prezentat pe site-ul Primăriei Orhei, pe cel al Consiliului raional Orhei, dar și în comunicatele de presă ale formațiunii politice drept proiect al lui Ilan Șor.  

Vasile Dermenji va prelua mandatul de director executiv al GRT pe 18 august.

,,Este logic să facem o paralelă între alegerea directorului executiv al radiodifuzorului public și proiectul politic al Partidului Şor din Găgăuzia. În acest context, în scopul excluderii influenței politice asupra activității independente a companiei GRT, este important ca corpul de deputați să studieze procedura de alegere a directorului executiv. Această procedură, din păcate, s-a desfășurat în spatele ușilor închise, fără a fi transmisă în direct”, comentează pe blogul său Alexandru Tarnovschi, deputat în cadrul Adunării Populare a Găgăuziei.

„Eu am lucrat la Asociația «Pentru Orhei», dar asta nu înseamnă că voi continua să activez în cadrul acestei organizații. Una cu alta nu sunt legate. Nu sunt obligat să conving pe nimeni de nimic”, a declarat noul director executiv al GRT, întrebat de Media Azi despre cum va asigura independența editorială a companiei publice.

Show More

💬 ...

Back to top button