Actualitate

Jurnaliștii din Afganistan sunt în continuare persecutați, după doi ani de la instaurarea regimului taliban

Mai mult de 80% dintre femeile jurnaliste din Afganistan au fost nevoite să-și întrerupă activitatea începând cu 15 august 2021. Potrivit unui comunicat de presă al Reporterilor fără Frontiere (RSF), la doi ani de când regimul taliban a preluat controlul Afganistanului, puținii jurnaliști rămași în țară, dar și peste hotarele ei luptă să mențină în viață jurnalismul afgan în ciuda represiunii administrației talibane.

Dintre cei aproximativ 12.000 de jurnaliști – bărbați și femei – care activau în Afganistan în 2021, mai mult de două treimi au renunțat la profesie, semnalează organizația internațională de media. Mai mult de jumătate din cele 547 de instituții media înregistrate în 2021 au dispărut de atunci, conform Asociației Afgane a Jurnaliștilor Independenți (AIJA). În plus, din 150 de posturi de televiziune au rămas mai puțin de 70, iar din cele 307 stații de radio, doar 170 mai activează în prezent. Numărul agențiilor de știri a scăzut de la 31 la 18.

„Situația devine tot mai rea cu fiecare zi. Mi s-a refuzat în repetate rânduri dreptul de a relata evenimente doar pentru că sunt femeie”, mărturisește o jurnalistă care încă lucrează pentru un canal TV din Kabul și care, din motive întemeiate, preferă să nu fie identificată, potrivit RSF.

„Ca jurnalistă, trebuie să mă gândesc de două ori la tot ceea ce fac”, a spus ea, subliniind că trebuie să poarte o mască ori de câte ori apare în fața camerei. „Jurnalistele nu pot participa la talkshow-uri cu bărbați sau să le pună întrebări. Din cauza acestui fapt, multe jurnaliste au fost forțate să-și abandoneze profesia. Multe au ales să părăsească redacția și să stea acasă în loc să se simtă întemnițate în propriile birouri”, a mai adăugat ea.

„La nivel național, cele mai afectate instituții media sunt cele locale”,  a declarat Zarif Karimi, directorul NAI-Supporting Open Media din Afganistan. „Dacă lucrurile continuă așa, multe alte organizații media vor fi curând forțate să-și închidă ușile. Ca rezultat, jurnaliștii din Afganistan trăiesc în prezent o criză de identitate”, a declarat Karimi, citat de RSF.

„Pe cont propriu, aceste cifre, care arată amploarea distrugerii presei de către talibani, ar înfuria pe oricine, dar acest lucru ar fi fără a lua în considerare rezistența incredibilă a jurnaliștilor afgani care, acasă și în străinătate, luptă zilnic să păstreze flacăra presei libere vie. RSF este alături de ei, oferindu-le asistență de urgență și ajutându-i să construiască un jurnalism nou, liber și independent în Afganistan”, potrivit biroului pentru Asia de Sud al RSF.

Din comentariile unui jurnalist de televiziune din Kabul, care la fel nu s-a vrut identificat, principalul obiectiv al autorităților actuale este cenzura: „Talibanii nu tolerează nicio opoziție față de politicile lor. Nu avem susținători aici. Știm doar că trebuie să ne confruntăm cu asta”.

Analizând cele „11 reguli ale jurnalismului”, impuse de talibani de cand au preluat puterea în 2021, RSF a tras alarma încă de la început că a fost deschisă calea către tiranie și persecuție, pe lângă multe alte norme impuse ulterior, care restricționează activitatea jurnalistică. În același timp, potrivit RSF, jurnaliștii suferă și de o absență aproape completă a legilor care să le ofere protecție.

Exilul – noul calvar, dar și oportunitatea jurnaliștilor afgani

Zaki Daryabi, fondatorul instituției media de investigații Etilaatroz (Știrile Zilei), a declarat pentru RSF: „Am dorit să continuăm să lucrăm, dar s-a dovedit curând prea periculos, mai ales că unii colegi au fost torturați de către talibani”. Daryabi a sfârșit prin a fugi din Kabul în octombrie 2021, la două luni după preluarea puterii de către talibani.

Înainte de a pleca, fratele său, reporter la Etilaatroz, împreună cu cameramanul au fost arestați și bătuți de poliția talibană în timp ce relatau de la o manifestație a femeilor. Ulterior, Zaki Daryabi și alți membri ai personalului ziarului au reușit să părăsească țara. În Statele Unite, că Daryabi a reușit să reunească o parte din echipa Etilaatroz, dispersată în întreaga lume, pentru a relansa ziarul KabulNow, inclusiv online. Aceste două redacții media au acum zece angajați în statul american Maryland, iar alți aproximativ 30 de jurnaliști sunt corespondenți din Afganistan.

„Cel mai uimitor lucru este că audiența noastră online a crescut semnificativ în ultimii doi ani, iar teritoriul pe care îl acoperim este mai larg decât înainte. Prezența noastră pe social media s-a intensificat de asemenea foarte mult în această perioadă”, a spus Daryabi.

Show More

💬 ...

Back to top button