Actualitate

Posturile de televiziune Primul în Moldova și Familia rămân fără licență

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să nu prelungească licențele de emisie ale posturilor de televiziune Primul în Moldova și Familia, în urma mai multor încălcări, inclusiv a propriilor concepții de programe. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor membrilor CA, în cadrul ședinței din 13 octombrie, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Vineri, CA a analizat cererea companiei SC Telesistem TV, proprietara canalului Primul în Moldova, prin care solicita prelungirea licenței de emisie. CA a decis să nu dea curs cererii, motivând decizia prin faptul că furnizorul nu și-a respectat propria concepție generală – unul dintre criteriile pentru prelungirea valabilității licenței, conform Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA). 

Mai mult decât atât, potrivit unui control de monitorizare desfășurat în luna septembrie de CA, principalele programe informative și emisiuni ale postului Primul în Moldova se regăsesc, în prezent, în grila postului ITV. Acesta a fost amendat cu 5.000 de lei, în cadrul aceleiași ședințe a CA, pentru că nu a respectat concepția de programe, aprobată în august 2023, comunică CA într-un alt comunicat de presă.

Cu referire la fondatorul postului Familia, Real Radio, în perioada 2022-2023 acesta a fost sancționat cu zece amenzi în sumă de 157.000 de lei pentru încălcarea prevederilor ce țin de realizarea programelor locale, cu o altă amendă de 7.000 de lei pentru nerespectarea concepției generale a serviciului media și cu două avertizări publice inclusiv pentru nerespectarea prevederilor referitoare la responsabilități culturale.

Membrul CA Ruslan Mihalevschi a declarat că există suspiciuni de practici anticoncurențiale și riscul de apariție a situației dominante în formarea opiniei publice, fiind vorba de șapte servicii media de televiziune care, potrivit mai multor investigații de presă, ar aparține și/sau ar fi afiliate fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Mihalevschi a invocat anumite circumstanțe referitoare la modificări la nivel de asociați și administratori ai serviciilor media. Astfel, Elena Cudinova-Ghilescu, asociat și unic beneficiar al Real Radio, a declarat într-o scrisoare adresată CA că nu a deținut funcția de administratoare a postului Familia, însă, conform datelor Agenției Servicii Publice, ea a fost administratoare și unic asociat al postului în perioada 19-27 septembrie 2023.

„Conform prevederilor CSMA, licența de emisie se retrage în cazul în care furnizorul prezintă CA informații false, iar Elena Cudinova-Ghilescu a operat cu asemenea informații când a declarat că nu a fost administratoare a companiei Real Radio SRL. În plus, nu sunt suficient argumentate sursele de finanțare ale acestui serviciu media, cheltuielile prevăzute pentru realizarea programelor locale depășind bugetul pentru tot anul precedent, conform raportului de activitate anual prezentat de furnizor. Acordarea licenței în acest caz încurajează concentrarea media și nu asigură pluralismul audiovizual”, a remarcat Ruslan Mihalevschi.

Președinta CA, Liliana Vițu, a amintit de sancțiunile postului Familia pentru lipsa conținutului local, subliniind că pe durata a nouă ani de activitate situația putea fi redresată. „Sunt suspiciuni rezonabile privind beneficiarii finali, precum și legat de motivația de a dezvolta un post de televiziune – acesta își propune să achiziționeze programe, ci nu să le producă singur, or tocmai raționamentul unui post TV este să aibă programe proprii mai bune față de alte posturi”, a mai adăugat Liliana Vițu.

În cadrul ședinței, reprezentantul postului a comunicat că administratorul este în proces de identificare a soluțiilor pentru achiziționarea și producerea programelor audiovizuale locale.

Show More

💬 ...

Back to top button