Actualitate

Ex-deputatul român Cristian Rizea solicită CA licență de emisie pentru canalul TV Realitatea din Moldova

Consiliul Audiovizualului (CA) urmează să examineze pe 15 iulie cererea de eliberare a licenței de emisie companiei Realitatea-PHG pentru serviciul media audiovizual de televiziune TV Realitatea din Moldova. Compania Realitatea-PHG aparține ex-deputatului român Mihai Cristian (Cristian Rizea) și omului de afaceri Iulian Ditcov. 

Cristian Rizea a confirmat pentru Media Azi că a depus solicitarea la CA pentru a obține licența de emisie TV: „Să vă arăt cum se face presă aici cu adevărat independentă și nu vrăjeala aceasta care se numește presa din Moldova. Asta vreau să vă arăt”.

El a precizat că televiziunea va funcționa cu sprijinul partenerilor săi din străinătate. „Ne putem susține și singuri, nu trebuie să luăm banii să manipulăm moldovenii. (…) Avem finanțarea de la Emiratele Arabe Unite și de la Realitatea din România – partenerii mei privați”, ne-a spus Rizea.

Potrivit lui, o parte din programe vor fi retransmise de la postul de televiziune Realitatea din România, iar una din emisiuni va fi „Jocurile de Putere”. El nu a dorit să dezvăluie numele jurnaliștilor care ar urma să facă parte din echipă, menționând că una din emisiunile va fi similară cu cea pe care o difuzează online. „Eu sunt singurul partener oficial al Realitatea TV din România. (…) Vrem să facem cum face Realitatea Plus, Realitatea Star, Realitatea Sportivă. Vom retransmite și grila de programe de la Realitatea Star, Realitatea Sportivă”, a mai spus Rizea.

Cristian Rizea consideră că are toate șansele să obțină licența de emisie pentru că „are tot conform legii”: „Poate se implică cineva, că înțeleg că sunt mulți deranjați de dezvăluirile pe care le fac, de faptul că toată Moldova se uită la emisiunile mele”.

Potrivit datelor publice, Realitatea-PHG a fost înființată pe 7 octombrie 2020. Rizea și Ditcov dețin câte 50% din firmă, iar administratorul companiei este Veaceslav Belescu.

Anticoruptie.md a scris anterior despre planurile lui Rizea de a lansa o televiziune la Chișinău. Portalul nota că partenerul de afaceri a lui Rizea, businessmanul Iulian Ditcov, a fost condamnat în noiembrie 2014 la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul „Poșta română”, ulterior fiind eliberat condiționat. Sursa menționează că Cristian Rizea a fost parlamentar în Partidul Social Democrat din România în perioada 2008-2016. Ulterior, el s-a stabilit în Republica Moldova, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România pentru infracţiuni de corupţie. Într-o intervenție video a sa, Rizea a respins și informațiile cu privire la condamnarea sa în România: „Nu am delapidat niciun ban public, niciun leu de la bugetul public”.

Cristian Rizea a obținut și cetățenia Republicii Moldova, retrasă ulterior pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. Politicianul nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță, iar o decizie definitivă încă nu a fost emisă. 

Show More

💬 ...

Back to top button