Externe

Evan Gershkovich, corespondent al The Wall Street Journal, rămâne în arest în Rusia pentru alte trei luni

Reporterul american Evan Gershkovich rămâne în detenție preventivă, după ce o instanță din Moscova a decis să prelungească această măsură pentru încă trei luni. În cadrul unor proceduri secrete și scurte care au avut loc joi, 24 august, și la care presa nu a avut acces, instanța a decis că detenția preventivă a lui Gershkovich, care fusese prelungită până la data de 30 august, să fie acum extinsă cel puțin până la 30 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă al The New York Times (NYT).

Gershkovich, corespondent al publicației The Wall Street Journal (WSJ), a fost arestat în Rusia în martie 2023 și este acuzat de spionaj, acuzații pe care el, autoritățile SUA și publicația pentru care lucrează le-au respins vehement. Administrația Statelor Unite susține că detenția jurnalistului este nejustificată.

Jurnalistul WSJ riscă o pedeapsă de până la 20 de ani într-o colonie penală. Potrivit NYT, la momentul arestării sale de către Serviciul Federal de Securitate din Federația Rusă (FSB), Gershkovich se afla într-o călătorie de serviciu în Ekaterinburg și avea acreditare din partea Ministerului de Externe al Rusiei.

Într-o declarație emisă după audiere, reprezentanții WSJ au declarat că sunt „profund dezamăgiți” de faptul că Gershkovich „continuă să fie reținut în mod arbitrar și nejustificat pentru exercitarea profesiei sale de jurnalist” și au numit acuzațiile drept unele „fără temei” și „categoric false”. În același context, WSJ a subliniat că „jurnalismul nu este o crimă”.

Lynne M. Tracy, ambasadorul SUA în Rusia, l-a vizitat pe Gershkovich pentru a treia oară. Departamentul de Stat a raportat mai apoi că Gershkovich „pare să fie în stare bună de sănătate și rămâne puternic, în ciuda împrejurărilor”. Oficialii americani au afirmat că au fost împiedicați să aibă acces consular regulat la Gershkovich. În aprilie, secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că Gershkovich este ținut în detenție nejustificată, o declarație care, potrivit NYT,  înseamnă practic că guvernul SUA îl consideră pe Evan Gershkovich ostatic politic.

Potrivit WSJ, reținerea unui jurnalist american sub bănuială de spionaj reprezintă o premieră de la Războiul Rece. Administrația Kremlinului a recunoscut că Rusia ar putea fi deschisă la un schimb de prizonieri pentru eliberarea lui Gershkovich, se mai arată în comunicatul NYT.

Show More

💬 ...

Back to top button