Actualitate

Date din registrele publice ale ASP vor fi eliberate gratuit jurnaliștilor

Datele din resursele informaționale de stat deținute de Agenția Servicii Publice (ASP) și eliberate în format electronic vor fi oferite presei gratuit, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern pe 27 iulie. Documentul aprobat prevede că informațiile solicite urmează a fi oferite în termen de cinci zile. 

Decizia prevede reducerea tarifelor pentru mai multe servicii prestate de ASP, printre care și furnizarea gratuită reprezentanților mass-media, în format electronic,  a informației din resursele informaţionale de stat deţinute de agenție. „Pentru susținerea activității reprezentanților mass-media, care informează publicul întru asigurarea dreptului fundamental al persoanei la informația de interes public, în scopul facilitării accesului la informația de interes public în scopuri  jurnalistice, se propune scutirea beneficiarilor menționați de la plata pentru informația furnizată sub formă de document electronic, cu stabilirea termenului de examinare a solicitărilor respective – 5 zile lucrătoare”, scrie în nota informativă a hotărârii. 

Hotărârea prevede și o reducere cu 20% a tarifelor de eliberare a extraselor din resursele informaționale ale ASP, sub formă de document electronic, comandate prin intermediul unor aplicații web. ASP susține că, în prezent, eliberează șapte astfel de extrase, iar începând cu luna ianuarie 2023, lista ar putea fi extinsă până la 27 de extrase în format electronic. Pentru a comanda un astfel de document, solicitantul trebuie să dețină o semnătură electronică. 

„Toate solicitările din partea mass-mediei care au venit pe canale electronice, inclusiv adresa electronică, noi le vom oferi cu titlu gratuit. Noi știm că foarte mulți jurnaliști, în special de investigație, care consumă sau au nevoie de resurse suplimentare tocmai ca să-și facă treaba… Eu am o personală convingere că activitatea jurnaliștilor de investigație contribuie la promovarea statului de drept. Este și un gest, inclusiv din partea Guvernului, ca un element de suport, în primul rând, pentru reprezentanții mass-media”, a precizat directorul ASP, Mircea Eșanu, în cadrul unei conferințe de presă după ședința Executivului.

Noile tarife urmează să între în vigoare începând cu data de 1 august 2022.

Media Azi a încercat să afle mai multe detalii de la ASP cu privire la categoriile de date la care vor avea acces jurnaliștii, dar ni s-a cerut să expediem o solicitare oficială de informații. Redacția va reveni la subiect după recepționarea unui răspuns.

Pe parcursul anilor, Centrul pentru Jurnalism Independent a desfășurat mai multe campanii prin care a cerut eliminarea taxelor pentru informațiile din registrele publice solicitate de presă.

Anterior, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevedea acordarea accesului gratuit la bazele de date ale ASP pentru jurnaliști cu condiția ca instituția media să se înregistreze în calitate de operator de prelucrare a datelor cu caracter personal. Proiectul nu a fost aprobat și a fost restituit Guvernului. În prezent, Ministerul Justiției susține că elaborează un nou proiect de lege privind accesul la informație. 

Show More

💬 ...

Back to top button