Actualitate

Comitetul pentru Apărarea Jurnaliștilor își exprimă îngrijorarea în legătură cu atacurile asupra jurnaliștilor din Ucraina

Autoritățile din Rusia și Ucraina trebuie să se asigure că presa poare relata liber și în siguranță despre război. De asemenea, armata rusă trebuie să înceteze atacurile asupra jurnaliștilor, se spune într-un comunicat al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor din 9 martie.

Coordonatoarea Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor pentru Europa și Asia Centrală, Gulnoza Said, a declarat că acum, mai mult ca niciodată, este crucial pentru jurnaliști să fie capabili să relateze în siguranță și liber despre invazia Rusiei în Ucraina.

˶Jurnalistul ucrainean Yevhenii Sakun a decedat tragic în timpul bombardamentelor turnului de televiziune din Kiev, nouă ne este frică pentru ceilalți reporeteri pe măsură ce războiul continuă. Chemăm toate părțile implicate în conflict să asigure securitatea jurnaliștilor înaite ca ceva îngrozitor să se producă ̋, a mai spus ea.

CPJ a documentat atacurile asupra jurnaliștilor, care s-au înregistrat pe teritoriul Ucrainei de la declanșarea războiului.

Sky News

Pe 28 februarie, soldații ruși au deschis focul asupra echipei de la postul britanic Sky News în localitatea Stoianka, regiunea Kiev. Soldații ruși au tras în direcția producătorului Stuart Ramsay, iar operatorul Richie Mockler a fost împușcat de două ori în vesta de protecție. Producătorul este înafara oricărui pericol și se recuperează. Producătorii Martin Vowles, Dominique Van Heerden și Andrei Litvinenko au făcut parte din echipa Sky News, dar au scăpat nevătămați. Poliția regională din Kiev a publicat un video cu jurnaliștii după atac.

Guillaume Briquet, jurnalist elvețian

Pe 6 martie, jurnalistul elvețian Guillaume Briquet a fost atacat și jefuit lângă localitatea Vodyano-Lorino, din regiunea Nikolaev.

Al Araby TV

Pe 5 martie, Adnan Can și Habib Demirci, jurnaliști de la compania londoneză Al Araby TV au fost prinși de bombardamente împreună cu un grup de civili din Irpin. Într-un comunicat al Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina din 8 martie se spune că jurnaliștii au petrecut aproape 4 zile într-un adăpost fără electricitate.

Slidstvo.Info

Dmitro Replianciuk, reporter la Slidstvo.Info, a fost atacat pe 7 martie, de o persoană necunoscută în timp ce relata de la o mănăstire din Kiev. 

CPJ a cerut explicații prin email de la Ministerul Apărării din Rusia și de la Poliția Regională  din Kiev, dar nu a primit niciun răspuns. Anterior, pe 1 martie, jurnalistul ucrainean  Ievhenii Sakun a fost ucis în urma bombardamentelor la Turnul de Televiziune din Kiev, iar doi jurnaliști danezi au fost atacați pe 26 februarie.

Show More

💬 ...

Back to top button