Caricatura Media Azi

Caricatura Media Azi. Reverberațiile războiului: presă în exil, jurnaliști catalogați drept „agenți străini” și crime ce nu pot fi ascunse

La mai bine de doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, războiul amenință în continuare presa. 

Mulți jurnaliști ruși, confruntați cu presiunea și amenințările asupra libertății lor de exprimare în propria țară, au fost nevoiți să caute refugiu în afara granițelor, de unde continuă să informeze publicul despre evenimentele din regiune. Pe de altă parte, autoritățile au adoptat tactici menite să reducă la tăcere mass-media incomodă, catalogând reprezentanți ai presei drept agenți străini sau folosind alte mijloace pentru a-i discredita și a-i intimida. Între timp, presa pro-Kremlin este implicată într-un efort susținut de a voaliza adevărul despre conflictul din Ucraina. 

Centrul pentru Jurnalism Independent semnalează despre aceste provocări și în 2024, de Ziua Mondială a Libertății Presei, în continuarea acțiunii de anul trecut, când jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și activiști civici din Republica Moldova au manifestat în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Și atunci, și de această dată, participanții la flashmob au ținut să reamintească despre consecințele conflictului din Ucraina asupra presei libere și independente și să transmită mesajul că războiul trebuie oprit. 

Ați săpat tranșee adânci, dar NU v-ați îngropat crimele.

Ați trimis jurnaliști în exil, dar NU ați oprit faptele la frontiere.

Ați „ștampilat” jurnaliștii incomozi, dar NU ne-ați șters memoria. 

Show More

💬 ...

Back to top button