Actualitate

Alte 4 posturi de radio au fost avertizate public pentru încălcarea normelor privind volumul de conținut local sau în limba română

După câteva avertizări publice dictate săptămâna trecută, Consiliul Audiovizualului a mai sancționat patru posturi de radio pentru încălcări în ceea ce privește volumul emisiunilor locale și în limba română pe care sunt obligate să le difuzeze conform legislației. Monitorizarea a avut loc ca urmare a autosesizării vicepreședintei CA, Ana Gonța. 

De această dată au fost supuse monitorizării patru posturi de radio locale private – Europa Plus Moldova,  Radio Zoom 2, Radio Relax și postul Pro 100 Radio. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, furnizorii locali privați au obligația de a transmite, în cadrul serviciilor de radiodifuziune sonoră, cel puțin 6 ore de programe audiovizuale locale pentru fiecare serviciu media audiovizual. Totodată, 80% din emisiuni trebuie să fie transmise în limba română.

Monitorizarea a arătat că cele patru posturi de radio locale private fie nu au realizat programe locale în volumul stabilit de lege, fie au încălcat Codul în privința conținutului difuzat în limba română. Postul  de radio Europa Plus Moldova, de exemplu, a realizat programe locale cu o durată mai mică de 6 ore, dar ponderea programelor locale în limba română a fost  în limitele prevederilor legale. Radio Relax nu a difuzat cantitatea minimă de programe audiovizuale locale, de cel puțin 6 ore. La fel, ponderea programelor audiovizuale locale în limba română a constituit mai puțin de 80%. 

Radio Zoom 2 nu a difuzat programe în limba română la cotele stabilite de lege, în volum de 80%. Pro 100 Radio, care se adresează comunităților unde majoritatea populației o constituie minoritățile etnice, are obligația de a difuza programe în limbile minorităților etnice, iar cel puțin 25% din conținutul acestora trebuie difuzat în limba română. Monitorizarea a arătat că postul a prezentat programe locale în limbile rusă și găgăuză, iar ponderea programelor locale în limba română a fost zero. 

Membrii CA au sancționat cu avertizare publică cele patru posturi. Potrivit președintei CA, Liliana Vițu, prin același filtru urmează să treacă toți furnizorii de servicii media de radiodifuziune sonoră.

Show More

💬 ...

Back to top button