Actualitate

Avertizare publică pentru trei posturi de radio ce nu au asigurat programe locale și în limba română

Consiliul Audiovizualului a avertizat public posturile de radio Bugeac FM, Albena și Radio.md pentru încălcări în ceea ce privește volumul emisiunilor locale și în limba română pe care sunt obligate să le difuzeze conform legislației. Decizia a fost luată pe 2 septembrie, urmare a autosesizării vicepreședintei CA, Ana Gonța.

Potrivit rezultatelor monitorizării câtorva posturi de radio, s-a atestat că Bugeac FM și Radio.md nu au respectat prevederea din Codul serviciilor media audiovizuale ce obligă furnizorii de servicii media „de a transmite, în cadrul serviciilor de radiodifuziune sonoră, programe audiovizuale locale cu următoarele durate medii zilnice: cel puţin 6 ore pentru fiecare serviciu media audiovizual – pentru furnizorii privaţi locali de servicii media”.

Iar postul de radio Albena a fost sancționat pentru încălcarea articolului care stipulează că „furnizorii de servicii media ale căror servicii media audiovizuale se adresează comunităţilor din unităţile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară au obligaţia de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie de cel puţin 25% în limba română, precum şi programe audiovizuale de producţie proprie în limba minorităţii respective”.

În aceeași ședință, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, le-a reamintit furnizorilor de servicii media că, începând cu 1 septembrie 2022, a intrat în vigoare decizia privind noua clasificare a furnizorilor de servicii media audiovizuale în naționali, regionali și locali. Respectiv, în funcție de categorie, sunt stabilite obligații față de posturile de radio și televiziune cu privire la realizarea și transmisia programelor audiovizuale locale și în limba română.

Show More

💬 ...

Back to top button