Actualitate

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept în 2022: „Există preocupări privind lipsa transparenței în distribuirea publicității de stat”

Îngrijorările cu privire la lipsa transparenței distribuirii publicității de stat și obstacolele legate de accesul la documentele publice se numără printre problemele-cheie pe domeniul media, stipulate în cea de-a treia ediție a raportului anual privind statul de drept 2022, publicat pe 13 iulie de către Comisia Europeană (CE). 

Potrivit unui comunicat de presă al CE, documentul include o imagine de ansamblu a tendințelor din Uniunea Europeană și 27 de capitole în care se analizează evoluțiile din fiecare stat membru, începând cu iulie 2021, în patru domenii: justiție, anticorupție, pluralismul și independența mass-mediei și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru. 

„Atât pandemia de Covid-19, cât și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au demonstrat rolul esențial al jurnaliștilor în verificarea faptelor și informarea cetățenilor. Mai multe state membre au adoptat, au intensificat sau au în vedere măsuri de îmbunătățire a siguranței și a condițiilor de muncă ale jurnaliștilor, pe baza inițiativelor recente ale Comisiei”, se arată în raport cu privire la domeniul presei. 

Autorii analizei au menționat că, de la ultimul raport, mai multe țări din UE au depus eforturi pentru a îmbunătăți transparența cu privire la identitatea persoanelor care dețin instituții mass-media, dar persistă problema transparenței pe alte domenii conexe. „Există în continuare preocupări cu privire la lipsa de transparență în ceea ce privește distribuirea publicității de stat, conflictele de interese și obstacolele legate de accesul la documentele publice – acestea sunt câteva dintre aspectele-cheie evidențiate în raport ce necesită atenție”, potrivit documentului. 

Pentru prima dată, raportul analizează și serviciile publice de mass-media. „Sunt necesare garanții suplimentare pentru a se asigura că independența mass-mediei publice este protejată, că finanțarea publică este adecvată și nu este utilizată pentru a exercita presiuni politice. Astăzi facem un pas înainte, recomandând modalități de îmbunătățire a situației statului de drept în întreaga Uniune Europeană. Fac apel la statele membre să dea curs recomandărilor, să se angajeze într-o dezbatere serioasă și să adopte măsurile necesare”, a declarat  Věra Jourová, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, în contextul publicării raportului.

CE a emis și o serie de recomandări care se referă, printre altele, la alocarea transparentă și echitabilă a publicității de stat, la guvernanța independentă a serviciilor publice de mass-media și la măsuri de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor. „Viitoarea lege privind libertatea mass-mediei va viza abordarea mai multor aspecte identificate în rapoartele privind statul de drept”, se mai spune în raport.

PLURALISMUL ȘI LIBERTATEA PRESEI ÎN ROMÂNIA

News.ro a subliniat despre problemele din raport care vizează România. Persistă îngrijorări legate de bugetul şi funcţionarea Consiliului Naţional al Audiovizualului; transparenţa în ceea ce priveşte acţionariatul în presă continuă să fie incomplet; nu există suficientă transparenţă în ceea ce privește presa audiovizuală şi alegerile; persistă îngrijorările referitoare la implementarea cadrului legal privind accesul la informaţii. Totodată, situaţia privind ameninţările, cazurile de hărţuire şi violenţă împotriva jurnaliştillor este mai îngrijorătoare comparativ cu anul trecut.

Show More

💬 ...

Back to top button