Actualitate

(video) Cum a fost anul 2023 pentru mass-media din Republica Moldova

Alegeri, proteste, demisii și numiri, avansarea Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, propagandă și dezinformare, mai multe site-uri blocate și licențe de televiziune suspendate, dar și un război în continuă desfășurare în Ucraina – toate au marcat mass-media din țara noastră și în 2023. Într-o retrospectivă video a anului, Centrul pentru Jurnalism Independent trece în revistă cele mai memorabile secvențe.  

În 2023, autoritățile statului au promovat inițiative legislative menite să îmbunătățească activitatea mass-mediei și au luat mai multe decizii în contextul încercărilor de a preveni și combate dezinformarea și amenințările hibride. Este vorba în special de blocarea a câteva zeci de site-uri și suspendarea licențelor mai multor posturi de televiziune care „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, precum și de crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Toate acestea pe fundalul stării de urgență, prelungită pe parcursul a circa 27 de luni.

Pe de altă parte, agenda publică a fost dictată de un șir de evenimente ce au vizat apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dar și de alegeri generale locale, despre care redacțiile au transmis informații la minut atât din teren, cât și din studiourile TV ori în mediul online. Numirea unui nou guvern, scoaterea din legalitate a unor partide, reținerea ori condamnarea unor politicieni la fel au dominat titlurile acestui an, în timp ce jurnaliștii de investigație au scos la iveală numeroase încălcări și ilegalități.

În plus, amenințările și acțiunile violente la adresa jurnaliștilor nu au încetat, fiind lansate atât de unii politicieni și funcționari, cât și de participanți ai unor proteste antiguvernamentale. Și provocările de ordin financiar, dar și criza de resurse umane au marcat anul 2023 pentru presa din țara noastră.

Show More

💬 ...

Back to top button