Actualitate

Un raport al IPI despre starea presei în ajunul alegerilor din Ungaria arată cum guvernarea Fidesz a reușit să „captureze” sistemul mediatic în țară

În ajunul alegerilor generale din 2022, guvernarea Fidesz a prim-ministrului Viktor Orban a continuat să „erodeze sistematic pluralismul mass-media”, „să manipuleze piața pentru a-și consolida narațiunile proguvernamentale dominante” și să reducă la tăcere presa independentă, sunt unele dintre principale concluzii ale unui nou raport al Institutului Internațional de Presă (IPI). Documentul a fost lansat pe 22 martie.

Autorii raportului susțin că partidul Fidesz din Ungaria a reușit  să atingă un nivel „fără precedent” de control politic asupra ecosistemului media al țării în Uniunea Europeană. „Acest proces a implicat exploatarea coordonată a puterii juridice, de reglementare și economice pentru a obține controlul asupra presei publice, a concentra mass-media privată în mâinile aliaților și a distorsiona piața în detrimentul jurnalismului independent”, scrie în raport.

Cercetătorii media susțin că „capturarea mass-mediei” s-a realizat prin intermediul afacerilor dependente de stat, a oligarhilor și apropiaților premierului care au achiziționat o serie de instituții media importante TV, de radio și presă scrisă. În multe cazuri, aceste instituții au fost cumpărate de la proprietari străini, multinaționale care au părăsit țara. „Aceste achiziții au fost în mod frecvent facilitate de deciziile politice ale organelor de reglementare și de împrumuturi de la băncile controlate de stat. Multe mass-media care au ajuns să fie maghiare au fost fie convertite în portavoce pro-Orbán, fie închise”, se mai spune în raport.

Autorii documentului au stabilit că, din punct de vedere financiar, instituțiile proguvernamentale sunt susținute cu ajutorul unor bugete exorbitante pentru publicitate primită de la stat și că din această cauză a fost distorsionată piața media. Potrivit cercetătorilor, instituțiile media proguvernamentale continuă să recepționeze aceste resurse financiare, în timp ce jurnaliștii critici suferă din lipsă de finanțe.

Potrivit cercetării, un rol aparte în acest sens îl joacă și regulatorul media, desemnat de Fidesz, care și-ar fi folosit puterea „pentru a bloca și a refuza în mod arbitrar licențele de difuzare, forțând voci critice precum Klubrádió să părăsească eterul”.

Autorii recomandă ca în Ungaria să fie luate măsurile privind stoparea practicilor menționate pe piața media, să se înceteze abuzurile cu publicitatea publică și să fie depolitizate organele de reglementare. Ei remarcă că Ungaria nu s-a confruntat până în prezent cu repercusiuni majore din partea UE pentru „erodarea sistematică a pluralismului și libertății mass-media”. „Acest lucru indică o nevoie urgentă de garanții suplimentare în cadrul arhitecturii democratice a Uniunii Europene și a unui act puternic pentru libertatea presei, care să contribuie la protejarea jurnalismului independent în statele membre și la apărarea valorilor fundamentale ale UE”, se constată în raport.

Mai multe detalii aici

Show More

💬 ...

Back to top button