Actualitate

Un jurnalist de la portalul Nokta s-a plâns la Poliție după ce un angajat al Primăriei Comrat a postat un comentariu calificat de instituția mass-media drept amenințare

Jurnalistul Mihail Sirkeli de la portalul Nokta din autonomia Găgăuză a depus marți, 24 mai, o plângere la Poliție pe numele unui angajat al Primăriei din Comrat, scrie Nokta.md. Sursa notează că cererea se referă la un comentariu postat de funcționar pe una din rețelele sociale în timpul transmisiunii unei emisiuni realizate de Nokta. Anatolie Cobolschi a scris: „Mâine voi dezmembra acest clovn”. La rândul său, angajatul Primăriei susține că în acest comentariu s-a referit la informațiile difuzate de portal și că nu s-ar fi referit la o persoană anume.

Comentariul angajatului Primăriei a fost plasat pe 21 mai, pe pagina de Facebook a  emisiunii „Nokta Live”, autorul căreia este Mihail Sirkeli.  Potrivit lui Sirkeli, angajații autoritățile publice locale nu ar trebui să-și permită un astfel comportament pe rețelele sociale. „Amenințarea nu m-a speriat, dar cred că astfel de comentarii ale reprezentanților administrației publice locale sunt pur și simplu inacceptabile”, a spus jurnalistul. El a adăugat că nici primarul, nici angajatul vizat nu au încercat să-l contacteze.

Mihail Sirkeli a precizat că așteaptă de la organele de drept să-și îndeplinească obligațiunile în acest caz. „Eu calific acest lucru [comentariile și alte postări ale angajatului Primăriei, n.a] drept amenințare, nu știu dacă această persoană este capabilă sau nu să le îndeplineasă, dar având în vedere trecutul său, acest lucru nu poate fi exclus. Pentru astfel de cazuri, există un articol din Codul penal. Mă aștept ca Poliția și procurorii să-și facă treaba”, a afirmat Sirkeli.

Media Azi a luat legătura cu Anatolie Cobolschi pentru a obține o reacție pe marginea acestui caz. Funcționarul a menționat că în comentariul său de pe Facebook cu privire la „dezmembrare” nu s-a referit la jurnalist, ci la „sensul literar” al cuvântului. „Pentru început haideți să privim situația din două unghiuri. Dacă ați văzut captura de ecran, care ulterior a fost ștearsă de ei și blocată, în comentariul meu nu figurează vreun nume. Arătați-mi măcar o captură de ecran unde apare prenumele Mișa sau numele de familie Sirkeli. În al doilea rând, dicționarele explicative ale lui Kuznețov, Ojegov, dar și copiii de la 13 ani în sus înțeleg acest cuvânt altfel – «a împărți, a diviza». De unde s-a luat ideea că acest comentariul i-a fost adresat anume acestui protoganist? Haideți să abordăm comentariul și din punct de vedere lingvistic. De ce cineva întrevede sau încearcă să facă hype [promovare intensivă ori gălăgie, n.a.] folosind metode sofisticate și violente?”, a explicat Anatolie Cobolschi.

Angajatul Primăriei mai spune că, anterior, portalul ar fi refuzat să publice dreptul la replică privind anumite informații difuzate de Nokta despre activitatea autorității. De asemenea, el consideră că portalul îi lezează onoare, amintind de trecutul său penal, deși el se consideră persoană reintegrată în societate (Anterior, Anatolie Cobolschi a fost condamnat pentru furt. Ulterior el a fost eliberat condiționat pentru comportament exemplar, n.a.).

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție din Comrat nu au răspuns deocamdată la solicitarea de informație a Media Azi pe marginea acestui caz.

Anterior, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat, printr-un apel public, declarațiile lui Anatolie Cobolschi „care a lansat amenințări cu răfuială la adresa jurnalistului Mihail Sirkeli” și au solicitat organelor de drept să se autosesizeze în vederea tragerii la răspundere a salariatului autorității publice.

Show More

💬 ...

Back to top button