Actualitate

Ultima zi de înregistrare la Forumul Mass-Media. Evenimente speciale la care ați putea participa

Despre ateliere și dezbateri la Forumul Mass-Media din 4 și 5 decembrie v-am relatat în știrile anterioare. Astăzi, în ultima zi când vă puteți înregistra la acest for anual al comunității jurnalistice, vă recomandăm și alte evenimente speciale la care puteți participa. Printre acestea, lansarea Indicelui accesului la informație în Republica Moldova sau discuțiile cu un expert american despre jurnalismul de pace. Ați putea alege, de asemenea, să fiți prezenți la ceremonia de premiere a celor mai bune materiale care promovează diversitatea sau a celor mai reușite investigații jurnalistice. Un moment atractiv ar putea fi și lansarea noii ediții a „Cărții Negre a risipei banilor publici”. Toate vor avea loc în prima zi a Forumului, pe 4 decembrie. Nu uitați să bifați în formularul de participare la care dintre aceste evenimente doriți să participați.

Al treilea an consecutiv, reprezentanța din Moldova a organizației internaționale Freedom House elaborează o analiză comprehensivă a gradului de transparență a instituțiilor publice din țara noastră. Ediția 2023 a „Indicelui accesului la informație: Măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova” va fi prezentată la Forumul Media de experții Dawid Sześciło și Stela Pavlov. Dr. hab. Dawid Sześciło este profesor asistent la Facultatea de Drept și Administrare a Universității din Varșovia, expert în mai multe organizații internaționale și autor a peste 200 de publicații academice în domeniul administrației publice, dreptului administrativ și drepturilor omului. Stela Pavlov este expertă/consultantă în domeniul reformelor în sectorul mass-media, anticorupție și justiție pentru Consiliul Europei, PNUD, Soros Moldova, Freedom House și în proiecte finanțate de Uniunea Europeană. 

„Jurnalismul de pace: principii și aplicare” este tema celui de-al doilea eveniment special cu participarea expertului din Statele Unite ale Americii Steven Youngblood, director fondator al Center for Global Peace Journalism (SUA) și profesor universitar la Park University, Missouri. Steven Youngblood editează revista „The Peace Journalist” și blogul „Peace Journalism Insights”. Este autorul cărții „Principii și practici în jurnalismul de pace”. Pe parcursul carierei sale, a organizat și predat seminare și ateliere la tema jurnalismului de pace în 45 de țări ale lumii. 

Tradițional, la Forumul Media va avea loc lansarea „Cărții Negre a risipei banilor publici”, ajunsă la a cincea ediție. Volumul este o culegere de investigații jurnalistice bine documentate despre cazurile de achiziții publice cu încălcarea normelor legale și în situații de conflict de interese, obiecte de infrastructură în care s-a investit ineficient sau cazuri când investițiile europene pentru dezvoltarea Republicii Moldova au fost gestionate fraudulos.

Câștigătorii ediției a doua a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială vor fi premiați la un alt eveniment special, intitulat sugestiv „Posaganda pentru drepturile omului”. Trofeul concursului va fi înmânat de Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Tot aici vor fi anunțate și rezultatele ediției a șasea a concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului”, organizat pentru stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, delapidării fondurilor publice și altor fărădelegi.

Tot în prima zi a Forumului Mass-Media, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2023. Acesta a fost instituit în 2015, pentru a promova jurnalismul de calitate și a stimula bunele practici jurnalistice.

Amintim că astăzi, 25 noiembrie, este ultima zi când vă puteți înregistra la Forumul Mass-Media, înscrierea prealabilă fiind o condiție obligatorie. Pentru aceasta trebuie să accesați pagina oficială a evenimentului, să completați formularul de pe site și să alegeți evenimentele la care doriți să participați în prima și a două zi a Forumului. 

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Show More

💬 ...

Back to top button