Actualitate

Dezbateri și invitați speciali la Forumul Mass-Media din Moldova

Zile numărate ne despart de Forumul Mass-Media din Republica Moldova, care va avea loc pe 4 și 5 decembrie 2023 la Chișinău. În această săptămână vă vom pune la curent cu principalele evenimente pe care le pregătesc organizatorii și vom începe cu cele trei dezbateri la care vor putea participa jurnaliștii. Acestea se referă la evoluțiile de pe piața media din țară în anul care s-a scurs de la precedenta ediție a forumului, la încrederea cetățenilor în presă, dar și la dezinformare ca metodă de manipulare a opiniei publice, care afectează democrația. 

Astfel, la prima dezbatere, intitulată „Piața media din Moldova: 2023 vs 2022”, jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții publice și autorități de reglementare vor evalua schimbările care s-au produs în presa autohtonă în ultimul an. Discuțiile vor avea drept punct de pornire Rezoluția ediției precedente a Forumului Mass-Media, urmând ca participanții să analizeze impactul modificărilor legislative și al altor acțiuni întreprinse de autorității asupra domeniului mediatic. La dezbatere și-au confirmat prezența președinta Comisiei Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Breasla jurnalistică va fi reprezentată de Mariana Rață de la TV8 și Slava Perunov de la SP (Bălți). 

Cea de-a doua dezbatere se va desfășura sub genericul: „Încrederea în presă: ce-am avut și ce-am pierdut?”. Trei jurnaliști cu experiență au fost invitați să-și expună opiniile: Rodica Mahu, Vasile Botnaru și Aneta Grosu, ale căror nume în mass-media sunt bine cunoscute de public. De asemenea, dezbaterile vor fi susținute și de trei începători în ale jurnalismului, și anume Felicia Crețu, Cristian Bolotnicov și Elena Celak. La aceeași temă va vorbi și expertul internațional Dainius Radzevičius, președintele Uniunii Jurnaliștilor din Lituania, fost membru și președinte al Consiliului de Radio și Televiziune din Vilnius. Jurnalistul lituanian este fost prezentator de radio și TV, iar din anul 2003 deține funcția de președinte al Uniunii Jurnaliștilor din Lituania.   

Dezbaterea a treia, cu tema  „Cum dezinformarea viciază democrația”, va avea loc în a doua zi a Forumului, pe 5 decembrie. Invitatul special va fi expertul român Marian Voicu, care va vorbi despre efectele negative ale dezinformării și cum aceasta subminează procesele democratice în societate. Având o experiență de 25 de ani de muncă la postul TVR, dar și la publicația online Veridica.ro, jurnalistul de la București va descrie fenomenul dezinformării în baza unor exemple concrete. Unele dintre acestea vor fi luate din viața de zi cu zi, și nu doar de jurnalist, dar și în calitate de scriitor și realizator de documentare. Cel mai recent volum publicat de Marian Voicu este intitulat „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism”.  

Reamintim că înregistrarea prealabilă la Forumul Mass-Media 2023 este obligatorie și poate fi făcută pe pagina web oficială până pe 25 noiembrie 2023. Tot aici vor fi publicate și actualizate agenda evenimentului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. 

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția din acest an se desfășoară cu suportul Fundației Friedrich Naumann  pentru Europa de Sud-Est (Germania), a Fundației Soros Moldova și a DW Akademie.

Show More

💬 ...

Back to top button