Actualitate

Studiu Internews: R. Moldova are o acoperire media locală satisfăcătoare, cu 68 de instituții regionale active

În Republica Moldova există 113 instituții de presă locale și regionale, dintre care doar 68 sunt active, majoritatea dintre acestea aflându-se în zone urbane, în timp ce două redacții radio sunt situate în zone rurale. Raionul Dondușeni este regiunea cu cea mai precară acoperire media din țară, potrivit datelor studiului național de cartografiere a mess-mediei locale din Republica Moldova, realizat de Internews Moldova.

Scopul cartografierii peisajului media local din Moldova, potrivit autorilor, a fost cel de a analiza disponibilitatea mediei în regiunile țării, cu excepția capitalei și regiunii transnistrene, pentru a determina existența zonelor cu acces limitat la informații. 

Conform datelor, există șapte raioane „gri”, în care niciunul dintre cele 68 de mijloace de comunicare locale active identificate nu are un sediu: Edineț, Rîșcani și Dondușeni – în regiunea de nord a țării; Telenești, Călărași și Dubăsari – în regiunea centrală; și Ștefan Vodă – în regiunea de sud a Moldovei. Cu toate acestea, se arată în studiu, cu excepția raionului Dondușeni, toate celelalte raioane au fost menționate de unii manageri locali de media ca fiind acoperite din punct de vedere mediatic atunci când este necesar.

Pe de altă parte, raioanele cu cea mai bună acoperire media, cu trei sau mai multe instuiții media disponibile în regiune sunt:  Bălți, Drochia și Soroca – în regiunea de nord; Ungheni, Orhei și Nisporeni – în regiunea centrală a țării; Cahul, Basarabeasca și Cimișlia – în cea de sud.

În ceea ce privește localizarea redacțiilor, majoritatea dintre ele se află în zone urbane. 66 dintre instituțiile media locale își au redacțiile în orașe și doar două posturi de radio, Pro Mingir și Radio Cultura Divină, sunt situate în zone rurale.

Tipul și formatul instituțiilor media locale

În funcție de tipul de media, majoritatea redacțiilor produc conținut scris. Din cele 68 de redacții active, 22 prezintă informația în format tipărit (ziare). Dintre acestea, 13 mijloace de comunicare au atât o versiune tipărită, cât și o platformă online. 19 instituții, potrivit Internews, sunt exclusiv în format online. Dintre cele 14 posturi locale și regionale de televiziune identificate, 12 transmit conținutul lor la televizor, dar dețin și o platformă online. Celelalte două televiziuni nu au site-uri web. În ceea ce privește cele 13 posturi de radio identificate, doar patru au și un portal online.

Tipul și formatul redacțiilor locale din Republica Moldova

În cazul mijloacelor de comunicare locale, convergența este un proces destul de lent, relevă autorii. Aproape 1/3 din toate mijloacele de comunicare locale (20 din cele 68 identificate) nu dețin o platformă online. Principala cauză, conform reprezentanților redacțiilor locale, este lipsa finanțelor pentru dezvoltarea unui site. Realizatorii studiului mai enumeră și lipsa capacităților și abilităților digitale, precum și a resurselor umane specializate.

Studiul Internews constată că, din punct de vedere cantitativ, Republica Moldova în general, precum și regiunile sale, beneficiază de o acoperire media satisfăcătoare, iar pentru a acoperi acele „spații gri” identificate, realizatorii cercetării consideră că sunt necesare studii de evaluare mai detaliate și mai cuprinzătoare. Acestea ar trebui să pună accent pe aspectele calitative ale cercetării, inclusiv analiza pieței.

Show More

💬 ...

Back to top button