Actualitate

SSU a îndemnat presa străină să nu publice informații despre atacurile cu rachete, pentru a nu fi acuzată de spionaj

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) le-a solicitat reprezentanților presei străine să nu publice informații despre loviturile cu rachete și locurile atacate de acestea deoarece astfel de date i-ar fi de folos Rusiei, iar jurnaliștii ar putea fi trași la răspundere penală, scrie Strana.news.

„Informațiile dumneavoastră pot cădea sub incidența articolului 114, ca acte de spionaj, iar în cazul jurnaliștilor ucraineni sub incidența articolului 111, ca fapte de înaltă trădare, ”, a declarat reprezentanta SSU în regiunea Lvov, Roxolana Iavorskaia, citată de Ucrinform.

Ea a explicat că publicarea informațiilor despre traiectoria proiectilelor ar putea ajuta inamicul să-și corecteze tirurile. „Avem civili, oamenii pot muri din cauza publicațiilor dumneavoastră și transmisiunilor în direct”, a afirmat Iavorskaia.

Recent, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege care prevede limitarea publicării informațiilor militare.

Legea adoptată interzice publicarea datelor despre rachete sau despre locurile atacate cu rachete; denumirile străzilor, stațiilor de autobuz, magazine, fabrici; dislocări ale armatei ucrainene, instalații militare; activitatea de apărare aeriană; locuri de bombardare sau lovite de un proiectil; adrese, repere vizuale sau coordonate de luptă; numerele automobilelor, vehicule blindate; date despre răniți sau morți (altele decât informațiile oficiale).

Pentru răspândirea unor astfel de date, în cazul în care informațiile nu au fost publicate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, de Ministerul Apărării sau nu au apărut în sursele oficiale ale țărilor partenere, sunt prevăzute pedepse penale de până la  12 ani.

Show More

💬 ...

Back to top button