Actualitate

Șeful IGP a dispus o anchetă de serviciu după ce Poliția a întocmit un nou proces-verbal împotriva administratorului Jurnal TV, Val Butnaru

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul emisiunii Media Azi  că a dispus o anchetă de serviciu în privința celui de-al doilea proces-verbal întocmit în baza plângerilor depuse de un fost polițist și un actual ofițer pe numele administratorului Jurnal TV, Val Butnaru. Cele două persoane, protagoniste ale unor investigații difuzate de postul de televiziune, au invocat că au fost calomniate. Procesul-verbal a fost întocmit pe 26 iulie, ziua în care Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a amendat pe Val Butnaru cu 4.500 de lei și l-a privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în instituții audiovizuale timp de jumătate de an. Instanța de judecată a luat decizia după ce a analizat un alt proces-verbal, întocmit de Inspectoratul de Poliție Buiucani la sfârșitul anului 2021. Acesta a fost inițiat în baza unei plângeri depuse de Vitalie Grabovschi, ex-polițist, vizat în aceleași anchete ale Jurnal TV.

„Am dispus o anchetă de serviciu, să nu creadă cineva că eu îi protejez pe angajații Poliției”, a spus Viorel Cernăuțeanu în cadrul emisiunii.

El a precizat și circumstanțele ce l-au determinat să inițieze această anchetă. „În ziua în care a fost pronunțată acea hotărâre [26 iulie, n.r.], exact în acea zi, au mai apărut două cereri la Inspectoratul Buiucani. Îmi dau foarte bine seama că s-au intuit după principiul: «Uite, este un precedent, hai să mergem și noi pe acest precedent». Eu nu vreau, nu am avut intenția și nici dreptul să intervin în acel proces de documentare, de altfel va fi considerat ca imixtiune din partea mea, dar primul lucru care mi s-a aruncat în ochi este exact termenul de prescripție care a fost încălcat din toate punctele de vedere”, a mai spus șeful IGP.

Și în cazul celui de-al doilea proces contravențional, inițiat la 26 iulie, polițistul a recomandat instanței de judecată să-l priveze pe Val Butnaru de dreptul de a administra instituția media pe un termen de un an din cauza că ar fi permis difuzarea „informațiilor false și defăimătoare” despre ofițerul Ion Țărnă și fostul polițist Alexei Vîzdan. După întocmirea acestui proces-verbal, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat practicile de utilizare a contravenției de calomnie drept mijloc de intimidare a presei.

Și după emiterea deciziei de judecată, organizațiile de media și-au exprimat îngrijorarea. „Privarea administratorului Jurnal TV de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții media constituie o măsură gravă și disproporționată, hotărârea Judecătoriei Chișinău instituind un precedent periculos pentru libertatea presei”, potrivit declarației ONG-urilor de media. De asemenea, organizațiile au solicitat organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie „să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației”.

Show More

💬 ...

Back to top button