Externe

RSF: În preajma alegerilor din Filipine, atacurile asupra presei s-au intensificat. Din nou este vizată Maria Ressa

În preajma alegerilor generale din Filipine, din 9 mai, statul și-a intensificat atacurile asupra jurnalistei și laureatei premiului Nobel Maria Ressa și asupra instituției media pe care o conduce – Rappler, atenționează organizația Reporteri fără Frontiere. 

„Această escaladare bruscă a hărțuirii judiciare asupra Mariei Ressa și Rappler arată necesitatea urgentă ca Filipine să decriminalizeze calomnia în mediu online și să elimine legile care au fost utilizate în mod repetat și abuziv pentru a persecuta jurnaliștii ale căror materiale dezvăluie încălcările din domeniul public. Tentativele statului de a suprima serviciile Rappler de verificare a faptelor legate de alegeri sunt o încercare inacceptabilă de a înșela publicul cu privire la dreptul său de a accesa informații exacte, care sunt esențiale în perioada electorală”, potrivit conducerii comitetului coaliției Hold the Line.

Sursa notează că, în ultimele săptămâni, au fost depuse 14 noi plângeri pe calomnie în mediul online împotriva Rappler și în care au fost pomeniți mai mulți jurnaliști și sursele lor în legătură cu articolele despre un pastor apropiat președintelui filipinez Rodrigo Duterte și opt dintre adepții săi. Persoanele menționate ar fi pe lista de căutare a serviciilor speciale americane și sunt acuzate de mai multe fărădelegi. Jurnaliștii scriu că firma Sonshine Media Network International, care ar aparține pastorului vizat și care a atacat jurnalişti independenţi şi posturi de ştiri critice la adresa administraţiei Duterte, a primit recent o licenţă  de emisie TV din partea guvernului.

Maria Ressa este fondatoarea și conducătoarea Rappler, un site de știri online care se axează pe investigații și documentează abuzurile comise de administrația președintelui filipinez Rodrigo Duterte. Ressa a fost condamnată în 2020 pentru calomnie în mediul online, pe baza unei legi de combatere a criminalității cibernetice din Filipine. În 2021, Maria Ressa și jurnalistul Dmitri Muratov din Rusia  au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Pace.

Show More

💬 ...

Back to top button