Externe

RSF anunță că va dezvolta un instrument de inteligență artificială destinat presei

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), în colaborare cu Alianța Presei de Informare Generală din Franța au anunțat că își propun să elaboreze un instrument de inteligență artificială (AI) destinat jurnaliștilor și menit să protejeze dreptul de proprietate asupra conținuturilor media.

Potrivit RSF, scopul principal al inițiativei este dezvoltarea unui instrument care să permită utilizarea datelor și a conținutului presei scrise pentru a forma modele de învățare a AI, respectând în același timp proprietatea intelectuală a mass-media. Faza inițială a Proiectului Spinoza, așa cum a fost numit, presupune crearea unui prototip de instrument de inteligență artificială dedicat jurnaliștilor, până la sfârșitul anului 2023. Inițial axat pe informații legate de schimbările climatice, acest prototip va oferi reprezentanților mass-media accesul la baze de date care includ lucrări științifice, texte legislative și articole de presă furnizate de ziarele partenere.

Inițiatorii accentuează drept aspect crucial faptul că instrumentul își va cita sursele pentru a facilita și a accelera astfel căutarea informațiilor complexe de către jurnaliști.

RSF precizează că modelul de limbaj va fi open-source, ceea ce înseamnă că publicul va avea acces gratuit la cod. Peste 300 de instituții media ar urma să testeze inițial instrumentul, asigurându-se astfel că acesta răspunde nevoilor specifice ale breslei. 

„Prin Proiectul Spinoza ne propunem să oferim jurnaliștilor posibilitatea de a-și recâștiga controlul asupra instrumentelor folosite în munca lor, într-un peisaj tehnologic tot mai ostil față de jurnalismul credibil. Dorim să contribuim la dezvoltarea culturii IA și a tehnologiei în comunitatea jurnalistică și să consolidăm suveranitatea mass-mediei asupra mijloacelor de producție a conținutului”, afirmă Christophe Deloire, secretar general al RSF. 

Potrivit lui Philippe Carli, președintele Alianței Presei de Informare Generală, „contribuția editorilor și jurnaliștilor este fundamentală pentru a garanta informații de calitate și pentru a stabili bazele unei industrii AI de încredere”.

Show More

💬 ...

Back to top button