Actualitate

Rise Moldova a câștigat procesul de judecată cu Ilan Șor și la Curtea de Apel Chișinău

Curtea de Apel Chișinău a menținut, la data de 27 septembrie, hotărârea instanței de fond în dosarul Ilan Șor versus Rise Moldova, respingând apelul politicianului. În 2021, Ilan Șor a acționat în judecată Rise Moldova pentru o investigație care dezvăluia implicarea sa într-o rețea de droguri din Columbia, acuzându-i de defăimare.

Jurnaliștii Rise Moldova au postat atunci pe pagina de Facebook un text și o notă „strict secretă”, prin care anunțau că urmează să publice investigația Casta, din seria „Uniunea Sovietică a Cocainei”. Materialul, apărut cu o lună mai târziu, a fost scris în baza mai multor documente, iar ofițerii care studiau rețeaua cocainei în 2010 afirmau că „un membru al acestei grupări s-a ivit cetățeanul Șor Ilan Miron (…)”. 

În investigație, RISE citează și Departamentul de Servicii Operative (DSO) al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, potrivit căruia „Ilan Șor era suspectat de a fi implicat în infrastructura economică a organizației, prin intermediul unui carusel de societăți pe care le gestiona”. „La moment, formațiunea criminală din care face parte figurantul (Șor – n.r.) depune toate eforturile pentru a stabili noi metode mai conspirate de transportare a drogurilor pe alte căi, cu implicarea altor coparticipanți (…)”, scria RISE cu referire la „fișa operativă a suspectului Șor, întocmită în 2010 de ofițerul Timur Cîșlari”. 

Întrebat de Media Azi dacă contează pe o victorie și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul intentat de Ilan Șor, directorul executiv al Rise Moldova, Iurie Sănduța, a subliniat că este prematur să se pronunțe: „Dacă vor ajunge la CSJ, noi vom merge și acolo ca să ne apărăm munca. Dacă va fi cazul să mergem la CEDO, la fel. Noi am simțit-o și o calificăm drept o presiune asupra noastră, a jurnaliștilor și chiar cred că trebuie să ne apărăm munca, mai ales atunci când știm că am publicat un subiect de interes public, l-am documentat bine, l-am probat prin fact-checking și are un impact asupra societății”. 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a oferit asistență juridică pentru RISE Moldova în acest dosar.  

Show More

💬 ...

Back to top button