Actualitate

Primul în Moldova, sancționat cu 7.000 de lei pentru prezentarea unilaterală a unui subiect conflictual 

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 7.000 de lei postul de televiziune Primul în Moldova pentru mediatizarea unui subiect cu acuzații ale reprezentanților Partidului Socialiștilor (PSRM) fără reacția guvernanților vizați. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 16 mai, în contextul unei petiții depuse de organizația WatchDog.

WatchDog a scris în petiție că pe 13 aprilie furnizorul de servicii media a difuzat, în cadrul programului informativ de la ora 18:00, o știre cu titlul „Comuniștii și socialiștii merg la proteste în Cahul”. „Rezultatele monitorizării au constatat că această știre poartă un caracter conflictual, datorat prezenței unor acuzații și afirmații prezentate în conținutul acesteia. În pofida acestui fapt, subiectul a fost mediatizat unilateral, având la bază doar declarații directe sau citate de reporter ale vicepreședintelul Parlamentului (BCS), Vlad Batrîncea, fără prezentarea altor opinii”, potrivit CA.

Consiliul a precizat că televiziunea a fost amendată „pentru lipsa prezentării și a altor puncte de vedere asupra cazului dat, fapt ce contribuie la formarea unei opinii eronate a consumatorilor de programe și atestă omiterea unei abordări imparțiale și echilibrate a subiectului”.

Reprezentanții Primul în Moldova au comunicat Consiliului că reportajul din 13 aprilie a fost suplimentar unui reportaj la subiect, din 4 aprilie, în care se relata despre reținerea președintelui raionului Cahul de atunci, exponent al PSRM. Potrivit televiziunii, în acel reportaj s-a menționat despre încercările redacției de a obține reacția subiecților vizați, iar pe 7 aprilie, într-un alt material, a fost prezentată opinia celor vizați, inclusiv de către prezentatori. În cazul reportajului din 13 aprilie, Primul în Moldova susține că au fost difuzate și învinuirile înaintate ex-președintelui raionului Cahul de către oamenii legii. 

Show More

💬 ...

Back to top button