Actualitate

Pretențiile NTV Moldova împotriva mai multor sancțiuni impuse de CA pentru neasigurarea informării corecte despre războiul din Ucraina au fost respinse de instanță

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au respins drept neîntemeiată plângerea NTV Moldova împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA), prin care autoritatea aplicase șase sancțiuni pentru nerespectarea cerințelor legale privind asigurarea informării corecte. Nemulțumirile postului TV vizează o decizie din martie 2022, când a fost amendat și avertizat public, de rând cu RTR Moldova, cu privire la felul în care a reflectat războiul din Ucraina și criza de securitate din regiune. 

Decizia de sancționare a televiziunilor NTV Moldova și RTR Moldova a fost luată în cadrul ședinței CA din 2 martie anul trecut. Monitorizarea a avut în vizor buletinele de știri din 24-27 februarie 2022, iar rezultatele controlului au relevat multiple încălcări din partea ambelor posturi de televiziune. În cazul NTV Moldova s-a constatat amestecul dintre fapte și opinii în știri; difuzarea neconformă a sondajului propriu, de tip vox populi, ce viza criza de securitate din regiune; informarea incompletă, distorsionată și unilaterală a publicului etc. Totodată, autoritatea concluziona că furnizorul de servicii media a recurs inclusiv la omisiune. 

Astfel, postul TV a abordat situația din Ucraina într-un mod părtinitor și nu a favorizat libera formare a opiniilor. Prin urmare, NTV Moldova s-a ales cu șase sancțiuni, dintre care patru avertizări publice și două amenzi în valoare totală de 10.000 de lei.

„Multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale CA, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina” au fost printre argumentele invocate de Comisia pentru Situații Excepționale la 16 decembrie 2022, atunci când a decis suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune, inclusiv NTV Moldova și RTR Moldova pe perioada stării de urgență. 

Hotărârea Judecătoriei Chișinău poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău.  

Citiți și: Analiză. Ce (nu) aflăm de la NTV Moldova, Primul în Moldova și Accent TV despre războiul din Ucraina

Show More

💬 ...

Back to top button