Actualitate

Peste 800 de încălcări ale libertății presei, înregistrate în UE și țările candidate în 2022. Situația în Moldova 

În Republica Moldova au fost înregistrate zece încălcări ale libertății presei pe durata anului 2022, din totalul celor 813 încălcări la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene și statelor candidate. Datele au fost publicate la începutul acestui an, de echipa proiectului The Media Freedom Rapid Response, menit să ofere sprijin multilateral jurnaliștilor și angajaților din mass-media. 

Potrivit raportului organizației, monitorizarea Republicii Moldova a început odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană (UE), în iunie 2022, iar a Ucrainei – odată cu începerea războiului. În țara vecină au fost documentate 140 de încălcări ale libertății presei, ceea ce reprezintă 17,2% din totalul țărilor vizate în cercetare. În același timp, studiul relevă faptul că cele 813 încălcări se împart în mod aproape egal între țările membre UE și cele candidate – 415 versus 398.

Cu toate acestea, raportul subliniază faptul că, în afara jurnaliștilor afectați de război, reporterii din Europa s-au confruntat anul trecut cu multe forme de presiune și atacuri, de la moarte, amenințări sau piratare a telefoanelor acestora, până la a fi vizați de procese legale din partea unor companii private sau a li se interzice accesul la conferințe de presă. Specifică anului trecut, în schimb, este creșterea abuzurilor online asupra jurnaliștilor, precum și țintirea celor care scriu pe subiecte legate de mediu.

Cele mai dese forme de abuz asupra jurnaliștilor, atât din țările membre UE, cât și din  cele candidate, sunt de ordin verbal (aprox. 39%), fiind urmate de cele legale (33%) și cele fizice (20%). Incidența cazurilor de cenzură mediatică în țările membre UE este cu 3.2% mai mare decât în statele candidate, unde rata este de 11,3%, la fel și în cazul atacurilor asupra proprietăților: 15,7% în UE versus 8,9% în statele canditate la integrarea europeană. 

Proiectul The Media Freedom Rapid Response reprezintă o alianță condusă de Centrul European pentru Libertatea Presei (CELP), care mai include porganizațiile Articolul 19 Europa, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), Free Press Unlimited, Institutul Internațional de Presă (IPI) și, mai nou, CCI/Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa Transeuropa. Proiectul a început în 2020 și este finanțat de Comisia Europeană. 

Show More

💬 ...

Back to top button