Actualitate

Peste 1.000 de alerte ce vizează libertatea presei, înregistrate de IPI de la începutul războiului în Ucraina

International Press Institute (IPI) a înregistrat până în prezent 1.049 de alerte ce vizează libertatea presei, în contextul războiului desfășurat de Rusia în Ucraina. Potrivit barometrului, 823 dintre acestea sunt înfăptuite de autoritățile și forțele armate ale Federației Ruse, iar 64 de incidente – de către autoritățile și forțele armate ucrainene.

Datele barometrului indică faptul că cele mai răspândite forme de abuz la adresa presei din Ucraina sunt atacurile verbale, cele online și atacurile fizice (77.65%), precum și arestarea sau punerea sub acuzare a angajaților din domeniul mass-media.

Pe de altă parte, în Federația Rusă, prevalează cenzura și reglementările legale excesive ce vizează mass-media (52.89%), arestul și punerea sub acuzare a jurnaliștilor (26.90%), dar și restricționarea accesului la informație (15.88%), mai semnalează IPI.

Cele mai recente abuzuri vizează, de asemenea, în mare parte, Federația Rusă. 

Bunăoară, Procuratura Generală rusă a desemnat TV Rain, cel mai mare canal de televiziune independent al Rusiei, drept organizație „indezirabilă”, începând cu 25 iulie, interzicând efectiv operațiunile canalului în țară. Pe de altă parte, la data de 26 iulie 2023, Ministerul rus al Afacerilor Interne a pus-o pe „lista de urmăriți” a Rusiei pe jurnalista de televiziune ucraineană Natalia Moseiciuk, acuzată de incitare publică la „ură sau dușmănie”. În aceeași zi, Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că a deschis un dosar penal împotriva jurnalistei ucrainene Ianina Sokolovskaia, pentru difuzarea a ceea ce autoritățile ruse susțin că sunt „știri false” despre război. Pe partea ucraineană, la 24 iulie 2023, jurnalistul video AFP Dylan Collins a fost rănit în timp ce relata lângă Bahmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei. 

Show More

💬 ...

Back to top button