Actualitate

Patru televiziuni au fost sancționate în cazul subiectelor ce țin de dosarul familiei Dodon

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat patru posturi de televiziune pentru diverse încălcări în reflectarea subiectului dosarelor pornite pe numele fostului președinte Igor Dodon și soției acestuia,  Galina Dodon. Astfel, Exclusiv TV și Accent TV au fost avertizate public pe mai multe articole în cazul reflectării reținerii lui Igor Dodon, iar NTV Moldova a fost sancționat cu 25.000 de lei și Primul în Moldova cu 10.000 de lei în cazul subiectelor ce țin de dosarul ce o vizează pe Galina Dodon. 

Raportul de monitorizare (perioada 24-26 mai) ce vizează Exclusiv TV și Accent TV a fost realizat mai devreme, dar examinarea acestuia a fost amânată la solicitarea furnizorilor. Monitorizarea celor două canale a fost efectuată ca urmare a autosesizării membrului CA Ruslan Mihalevschi pe marginea mai multor televiziuni. NTV Moldova și Primul în Moldova au fost monitorizate în baza sesizării depuse de organizația WatchDog.md. 

În cadrul ședinței din 8 iulie, membrii CA au examinat inițial raportul de monitorizare a posturilor de televiziune Exclusiv TV și Accent TV în contextul reflectării subiectelor privind perchezițiile și reținerea lui Igor Dodon, după ce anterior redacțiile au solicitat amânarea examinării. Rezultatele monitorizării au atestat că Exclusiv TV a încălcat prevederile cu privire la asigurarea distincției clare între fapte și opinii. Astfel, în cadrul buletinului din 24 mai a fost difuzat un subiect cu privire la reținerea lui Igor Dodon, în care reporterul a spus că președinta fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a făcut un apel la consolidare și dialog și un îndemn către președinta țării, Maia Sandu, ca să demonstreze că este președintele întregii țării și nu a unui singur partid politic. Specialiștii CA au remarcat însă că din citatul difuzat reiese că în discursul său ea se adresează tuturor politicienilor și nu o face nemijlocit la adresa Maiei Sandu. „Prin urmare, jurnalistul nu a făcut distincția clară între fapte și opinii”, a menționat șefa direcției monitorizare radio, Victoria Stețcaia. De asemenea, potrivit ei, buletinele de știri Exclusiv TV au fost preluate de la NTV Moldova fără ca acest fapt să fie marcat corespunzător.  

Și în privința Accent TV s-a atestat preluarea imaginilor de la alte televiziuni fără a menționa acest lucru. Totodată, Accent TV, potrivit CA, a difuzat o știre despre procurorul Petru Iarmaliuc, care investighează cazul lui Igor Dodon, în care patru persoane s-au expus cu privire la experiența insuficientă a acestuia pentru a investiga asemenea cazuri, replica lui lipsind. 

Reprezentanții Exclusiv TV au comunicat CA că au informat corect în cazul știrii în care a fost citată Zinaida Greceanîi, deoarece din discursul integral, care poate fi ascultat pe Privesc.eu, se înțelege că ea s-a adresat și președintei țării: „Astfel, informația prezentată de reporter precum că președintele fracțiunii parlamentare BECS Zinaida Greceanîi a făcut apel la consolidare și dialog și a îndemnat-o pe șefa statului Maia Sandu este una corectă. Declarația de acest gen a avut loc”. Totodată, administrația televiziunii a menționat că este de acord cu constatările raportului privind durata prezentării diferitor actori politici și că „vor face tot posibilul de a prezenta opiniile acestora cu cronometrajul egal”. Administrația Accent TV a menționat că, în cazul materialului despre procurorul Petru Iarmaliuc, nu va admite încălcări similare pe viitor și că în prezent se produc schimbări în interiorul redacției, cu un control riguros. În privința constatării precum că au fost preluate imagini de la Primul în Moldova fără a menționa sursa s-a explicat că ambele televiziuni au o singură redacție, inclusiv din cauza problemelor financiare.

Ruslan Mihalevschi a remarcat că, potrivit analizei sale, aproape jumătate din emisia totală a buletinelor de știri vizate s-au referit la reținerea lui Igor Dodon, iar trei sferturi din acest timp a fost alocat socialiștilor care critică acțiunea. De asemenea, potrivit lui, au lipsit pozițiile Președinției și Ambasadei Statelor Unite, acuzate de Igor Dodon. 

Astfel, ambele televiziuni au fost avertizate public pentru preluarea imaginilor fără indicarea sursei, pentru nerespectarea exigenților de a informa corect cu privire la un fapt sau un eveniment, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință. Exclusiv TV a fost avertizat public și pentru neasigurarea echilibrului opiniilor.

NTV MOLDOVA ȘI PRIMUL ÎN MOLDOVA, SANCȚIONATE CU 25.000 DE LEI ȘI 10.000 DE LEI, RESPECTIV

Un alt subiect examinat de membrii CA a vizat știrile despre dosarul Galinei Dodon. Potrivit WatchDog.md, atât NTV Moldova, cât și  Primul în Moldova au difuzat pe 13 iunie o știre similară despre citarea Galinei Dodon la Procuratură. Organizația susține că în materialul pus pe post a fost inclusă postarea lui Igor Dodon cu privire la acest caz și nu a fost prezentată reacția Președinției sau a Procuraturii, ambele acuzate de fostul șef al statului.

Rezultatele monitorizării CA au atestat că din știrea vizată la NTV Modova a lipsit replica Procuraturii. Reprezentanții instituției nu ar fi răspuns la mesaje și apeluri telefonice. CA a confirmat că exact același material a fost difuzat și de Primul în Moldova, dar fără sursă. Potrivit specialiștilor CA, în știre nu a fost prezentată și poziția președintei Maia Sandu, acuzată de Igor Dodon de implicarea în acest dosar.

Administrația NTV Moldova a insistat pe faptul că reprezentanții Procuraturii nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor pentru a comenta situația. În ceea ce privește preluarea imaginilor, televiziunea a explicat că se confruntă cu „o criză de proporții pe piața media, cu scăderea semnificativă a tuturor veniturilor” și din aceste motive buletinele de știri se fac în coproducere cu Telesistem SRL (Primul în Moldova).

Astfel, NTV Moldova a fost sancționat cu 25.000 de lei, iar Primul în Moldova cu 10.000 pentru încălcarea repetată a prevederilor ce țin de asigurarea imparțialității și echilibrului prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție. Primul în Moldova a fost și avertizat public pentru că nu a indicat sursa materialelor difuzate. 

Show More

💬 ...

Back to top button