Actualitate

Parlamentul a votat pentru limitarea cotei poziției dominante în formarea opiniei publice în audiovizual 

Legislativul a votat pentru limitarea cu 10% a cotei privind poziția dominantă în formarea opiniei publice, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, aprobat vineri, 14 iulie. 

În prezent, se consideră că o persoană fizică sau juridică deține o situație dominantă în formarea opiniei publice în cazul în care cota de audiență a serviciilor media audiovizuale atribuită acesteia depășește 35% din piață. Prin modificările aprobate, cota urmează a fi redusă la 25%.

Inițiatorii modificării susțin că acest fapt va permite limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții publice și la implementarea măsurilor de dezoligarhizare, prevăzute într-un plan al Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Documentul conține acțiunile planificate de autorități pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Proiectul de modificare a CSMA a fost votat în prima lectură, fiind susținut de 56 de deputați, și conține mai multe amendamente la legea audiovizuală. Potrivit Lilianei Nicolaescu-Onofrei, președinta comisiei pentru mass-media din Parlament și una dintre autoarele inițiativei legislative, este vorba de „introducerea unor prevederi care ar permite o mai bună aplicare a normelor privind combaterea dezinformării, protecția minorilor, funcționarea Consiliului Audiovizualului, limitarea cotei de audiență privind poziția dominantă în formarea opiniei publice. Modificările propuse vor contribui la eficientizarea activității autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, precum și la limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții publice și la implementarea măsurilor de dezoligarhizare”.

Show More

💬 ...

Back to top button