Actualitate

OSCE, despre suspendarea licențelor posturilor TV: „Nu pare să constituie măsuri de restricționare proporțională a libertății de exprimare”

Suspendarea licențelor a încă șase posturi de televiziune în Republica Moldova, săptămâna trecută, nu este o măsură de restricționare proporțională a libertății de exprimare, mai ales în contextul în care CA nu a dispus anterior sancțiuni pentru dezinformare acestor posturi, se arată în concluziile preliminare ale Misiunii internaționale de observare a alegerilor (MIOA), desfășurate la 5 noiembrie. 

În declarația privind concluziile și constatările preliminare după desfășurarea scrutinului, Misiunea constată că suspendarea licențelor posturilor TV și blocarea mai multor surse web a avut loc în pofida faptului că Consiliul Audiovizualului (CA) nu a dispus sancțiuni pentru dezinformare acestor posturi în trecut”. Conform dreptului internațional al drepturilor omului, dezinformarea sau informarea falsă nu constituie motive legitime pentru restricționarea libertății de exprimare atâta timp cât aceste acțiuni nu promovează ura, ce constituie instigare la ostilitate, violență și discriminare. Mai mult, restricțiile trebuie să fie potrivite și proporționale pentru a atinge scopul legitim prin utilizarea măsurilor restrictive minimale. Mai mult, CA a avut autoritatea să ia măsuri legale adiționale împotriva acestor posturi TV și în trecut CA amendat, repetat, unele din aceste posturi pentru reflectare mediatică inexactă, dar nu și pentru difuzarea dezinformării”, se arată în document. 

Decizia de suspendare a licențelor pentru șase posturi TV în timpul stării de urgență, aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale, a fost determinată de îngrijorările cu privire la încălcări și retorici manipulative, care vizează protejarea spațiului informațional național. Serviciul de Informații și Securitate a acuzat Federația Rusă că influențează alegerile locale din Moldova, implicându-se activ în campanii de dezinformare prin aceste posturi TV, reprezentând astfel o amenințare pentru procesul democratic”, a comentat Maja Milikic, analistă media a MIOA, în cadrul conferinței de presă de prezentare a declarației preliminare. 

Peisajul media din Moldova reflectă o interacțiune complexă între influența politică, provocările economice și reglementările în evoluție. Polarizarea dintre facțiunile pro-ruse și pro-occidentale, însoțită de controlul oligarhic, împiedică capacitatea mass-media de a acționa ca o voce independentă și critică. Piața publicității, prea mică pentru numeroasele canale de televiziune, se confruntă cu dificultăți financiare”, potrivit ei. 

Decizia de suspendare a licențelor Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe motiv că „promovează interese străine”. Inițiativa a stârnit mai multe reacții. 

În aceeași zi, mai multe ONG-uri de media și organizații ale societății civile au emis o declarație prin care își exprimă îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, în lipsa unor explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive”. Și potrivit Avocatului Poporului, Ceslav Panico, „implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime”. Unele posturi vizate de hotărârea autorităților au invocat un „atac fără precedent asupra libertății mass-media în Republica Moldova”. 

Show More

💬 ...

Back to top button