Actualitate

O dispoziție a primarului Ion Ceban prevede că Radio Chișinău poate păstra toponimicul în denumire 

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a permis, printr-o dispoziție din 6 iunie, utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea postului de radio până la aprobarea deciziei de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Asta după ce aleșii locali au respins cererea redacției de a utiliza în continuare denumirea. CMC urmează să se pronunțe pe acest caz pe 9 iunie. 

Dispoziția semnată de edil ar permite postului de radio să mențină toponimicul „Chișinău” în denumirea sa și în marca de servicii Radio Chișinău, până la aprobarea deciziei de către CMC.  „Toponimicul «Chișinău» va fi folosit de către Radio Chișinău, chiar dacă Consiliul Municipal Chișinău va da un vot negativ”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. 

Primarul și-a motivat decizia pornind de la demersul înaintat de redacție la sfârșitul anului trecut, prin care a solicitat prelungirea dreptului de utilizarea a toponimicului, iar CMC a refuzat cererea. Ceban a precizat că decizia a fost adoptată în baza legislației privind administrația publică locală, a legii privind statutul municipiului Chișinău și a unei dispoziției cu privire la delegarea unor atribuții ale primarului general, viceprimarilor și secretarului interimar al CMC din 2021. 

„Dispoziția a fost pregătită de juriști. A fost luată în calcul toată greutatea din punct de vedere juridic, respectiv, dacă nu era să aibă greutate juridică nu avea să fie aprobată. Respectiv, în cazul în care chiar și joi [9 iunie, la ședința CMC – n.a.] nu este luată decizia de către CMC, această dispoziție își menține valoarea până la o decizie ulterioară a Consiliului. Nu știu când poate fi. Poate fi anul acesta, poate fi anul viitor, dar Radio Chișinău va continua să activeze sub toponimicul Radio Chișinău până la o decizie a CMC”, a precizat pentru Media Azi șefa serviciului de presă al Primăriei Chișinău, Natalia Ixari. 

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CMC din 9 iunie figurează și proiectul de decizie cu privire la prelungirea dreptului Radio Chișinău de a utiliza toponimicul „Chișinău”. Potrivit proiectului de decizie, se permite ca postul de radio să utilizeze timp de 10 ani toponimicul „Chișinău”, iar transmiterea dreptului de utilizare a simbolicii locale unei alte persoane fizice sau juridice se efectuează doar cu acordul CMC. În nota informativă a documentului se arată că firma Pajura Albă, care deține licența de emisie pentru postul de radio vizat intenționează să înregistreze marca de servicii la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

Anterior, administrația și angajații Radio Chișinău și-au declarat „regretul și dezamăgirea profundă” față de decizia CMC din 27 aprilie, prin care nu s-a putut obține prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea sa.

Show More

💬 ...

Back to top button