Actualitate

Reacția Radio Chișinău la refuzul CMC de a extinde termenul de utilizare a toponimicului „Chișinău”

Postul Radio Chișinău (filiala România) nu a putut obține prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea sa, după ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC), printr-o decizie din 27 aprilie, nu a dat curs cererii. Potrivit unui comunicat al instituției media, administrația și angajații își declară „regretul și dezamăgirea profundă” față de decizia autorităților. 

Reprezentanții Radio Chișinău s-au adresat Primăriei Capitalei, în decembrie 2021, cu o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră, drept pe care l-au obținut pentru zece ani în 2012 printr-o decizie a CMC, potrivit documentelor publicate de Realitatea.md.

În răspunsul Direcției Generale, Comerț și Turism a CMC către administrația postului de radio se menționează că, la 27 aprilie, CMC a examinat proiectul deciziei și „l-a respins prin votul majorității consilierilor prezenți la ședință”. În răspunsul semnat de șeful Direcției, Roman Vitiuc, se menționează că, ținând cont de prevederile Regulamentului privind modul și condițiile de acordare a permisiunii pentru utilizarea simbolicii locale și denumirii oficiale sau istorice a municipiului Chișinău în denumirea întreprinderilor și/sau în marca de produs și/sau servicii, întreprinderea care deține licența de emisie pentru Radio Chișinău „nu are dreptul de folosire a toponimicului «Chișinău» în denumirea mărcii”.

În cadrul ședinței CMC, consilierul Partidului Șor Valerii Klimenko a menționat că redacția este administrată de un agent economic, care ar trebui să achite plăți speciale pentru utilizarea denumirii Capitalei: „Partidul Șor consideră că prin această decizie doriți să îi eliberați de taxă în detrimentul chișinăuienilor. Acest milion de lei pe an care sunt obligați să-l achite pentru că vând produsul lor informațional – privați Chișinăul de acest milion de lei”.

În comunicatul său, redacția Radio Chișinău a subliniat că, pe tot parcursul celor zece ani de emisie, „a fost un partener loial și onest al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale”. „SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp. Angajații societății au beneficiat de toate drepturile prevăzute de legile în vigoare, acestora fiindu-le create cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, într-un mediu cât mai bun și mai prietenos cu putință”, potrivit sursei. 

De asemenea, administrația postului a anunțat că se așteaptă la o eventuală reconsiderare a poziției și votului Consiliului Municipal Chișinău. „Lipsa oricărei reacții din partea primăriei la solicitările noastre ne dă încă speranța să credem că votul consilierilor municipali care au respins proiectul de decizie rezidă din necunoașterea obiectului de activitate al unui post de radio și posibila confuzie între o societate care comercializează bunuri cu brandul Chișinău și o societate ce operează un post de radio ce difuzează informații, cultură și divertisment”, se mai spune în comunicat.

Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, este un post a cărui emisie a fost inaugurată la data de 1 decembrie 2011, fiind succesorul primului post de radio regional al Radio România, deschis la Chișinău în 1939 – Radio Basarabia.

Show More

💬 ...

Back to top button