Actualitate

NTV Moldova, sancționat cu 15.000 de lei pentru o știre cu acuzații fără probe, lansate de Vladimir Voronin

Consiliul Audiovizualului a examinat, în ședința din 26 august, rezultatele monitorizării unui buletin de știri difuzat de postul NTV Moldova pe 13 iulie, în care a constatat încălcări ale articolului 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), privind asigurarea informării corecte, se menționează într-un comunicat de presă al autorității.  

Monitorizarea, efectuată la sesizarea președintei CA, Liliana Vițu, a arătat că într-o știre axată pe declarațiile președintelui Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin, făcute la postul de televiziune N4, au fost aduse acuzații fără probe la adresa actualei guvernări și a președintei Maia Sandu: „Ţara e destrămată, ţara e distrusă, oamenii fug din ţară, copii nu se nasc, oamenii mor, iar a venit Covidul înapoi, e sărăcie, foame, nevoie. Vine iarna, nimeni nu se gândește ce o să fie cu preţul la gaz. Preţul la gaz, după vizita cucoanei în Kiev, s-a majorat peste o săptămână, s-a dublat cu 50%. Deodată au reacţionat ruşii şi Gazprom. Nu se ştie ce o să fie”. Comentariile au fost însoțite de imagini de la întrevederea președinților Maia Sandu și Volodimir Zelenski, precum și drapelul Gazprom.

Potrivit CA, în cazul în care afirmațiile și acuzațiile vin de la un politician, postul ar fi trebuit să explice telespectatorilor anumite aspecte din declarațiile acestuia și să facă lumină asupra nuanțelor controversate. Totodată, știrea nu a fost însoțită și de probe, iar NTV Moldova nu a apelat la un expert care să explice cum se formează prețul gazului, de exemplu, ci s-a limitat să contacteze Președinția pentru un comentariu. 

În cadrul aceluiași reportaj, Vladimir Voronin afirmă că „noi am înaintat în jurul la 70-80 de proiecte de lege, în acest an de zile. Nu că nu au fost adoptate, votate, dar n-au fost nici în ordinea de zi introduse a Parlamentului…proiectele astea, 99% sunt cu menire socială”. În calitate de reacție la aceste afirmații, postul o citează  pe purtătoarea de cuvânt a PAS, care se referă în general la situația din Moldova, iar din răspunsul ei nu e clar dacă a fost întrebată concret despre cele 70-80 de proiecte de lege. „Prin urmare, elementul trișării din partea NTV Moldova, care este parte a informării cu rea-credință, nu poate fi exclus”, se spune în comunicatul de presă al instituției.

Astfel, membrii CA au conchis că la realizarea acestor subiecte  NTV Moldova nu a ținut cont de prevederile legale potrivit cărora informația trebuie să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 15.000 de lei.

Totodată, membrul Consiliului Audiovizualului Ruslan Mihalevschi a menționat că, într-un alt subiect dedicat revoltelor din Sri Lanka, NTV Moldova a folosit imagini preluate fără a le indica sursa, ceea ce constituie o încălcare. Postul a fost sancționat cu avertizare publică. 

Show More

💬 ...

Back to top button