Externe

Mai multe ONG-uri de media internaționale au solicitat acordarea unui sprijin sporit mass-mediei din Ucraina

Mai multe organizații internaționale de media, printre care Forumul Global pentru Dezvoltarea Media, au solicitat, printr-o declarație publică, oferirea unui sprijin sporit instituțiilor de presă independente și jurnaliștilor din Ucraina, scrie Gfmd.info. Declarația a fost lansată la Festivalul Internațional de Jurnalism, care s-a desfășurat la Perugia pe 9 aprilie, și a fost semnată deja de 125 de organizații, printre care și Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Declarația a fost lansată la adresa presei internaționale și a jurnaliștilor, donatorilor și finanțatorilor privați și publici ai jurnalismului profesional, Uniunii Europene, membrilor Coaliției pentru Libertatea presei și tuturor statelor care nu sunt indiferente în raport cu dreptul la libertatea de exprimare și de acces la informație. Printre grupurile țintă ale declarației se numără agenții de publicitate, operatorii de Internet și alte structuri.

„Invazia Ucrainei de către Rusia a subliniat încă o dată rolul esențial al jurnalismului independent și etic în a ajuta cetățenii să ia decizii vitale, să informeze oamenii și să-i tragă la răspundere pe cei de la putere. Ca un antidot puternic împotriva dezinformării și propagandei, care caracterizează războiul hibrid, și ca pilon al democrației de care depind alte libertăți și drepturi, jurnalismul din Ucraina suferă un asalt teribil”, scrie în apelul de la Perugia.

Organizațiile semnatare menționează și despre necesitatea ca cei responsabili de persecutarea și uciderea jurnaliștilor să fie trași la răspundere. „De asemenea, trebuie să înceteze atacurile vicioase online împotriva organizațiilor de știri și a jurnaliștilor individuali. Condamnăm atacurile Rusiei la adresa libertății presei și a libertății de exprimare în Ucraina”, potrivit declarației. Bunăoară, în apel se solicită furnizarea, în limitele legii, a surplusului de echipamente de protecție individuală a organizațiilor care le pot aduce în Ucraina; atragerea atenției asupra insecurității sociale a producătorilor și traducătorilor ucraineni de teren, are ajută mass-media străină, prin acordarea unui salariu adecvat; să angajeze în limita posibilităților jurnaliștii și redacțiile care s-au mutat și altele.

Mai multe detalii, aici

Show More

💬 ...

Back to top button