Actualitate

Jurnalista ucraineană Victoria Roșina, dată dispărută în timp ce se îndrepta spre estul Ucrainei, aflat sub ocupație

Victoria Roșina, jurnalistă ucraineană în vârstă de 26 de ani, a dispărut fără urmă în timpul pregătirii unui reportaj ce urma a fi realizat în estul Ucrainei,  teritoriul temporar ocupat. Despre dispariția ei a informat publicația The Daily Beast, citând familia jurnalistei, potrivit unui comunicat de presă publicat de Meduza pe 5 octombrie.

Vladimir Roșin, tatăl jurnalistei, ar fi povestit că fiica sa a plecat din Ucraina în Polonia pe 27 iulie, intenționând să ajungă în estul Ucrainei prin Rusia. Ultima dată când a luat legătura cu părinții a fost pe 3 august. Jurnalista a dat de înțeles că ar  fi trecut prin mai multe controale la frontieră, dar nu a specificat unde se afla, potrivit sursei citate. Conform serviciilor de informații ucrainene, a confirmat tatăl, Victoria Roșina a fost reținută de reprezentanți ai Federației Ruse și ar putea fi în una dintre coloniile rusești.

Fondul Internațional de Media pentru Femei (IWMF) a declarat că este „extrem de preocupat” de siguranța Victoriei și a chemat comunitatea internațională să atragă atenția asupra dispariției ei. De asemenea, Sevgil Musaeva, editora-șefă a Ukrainskaia Pravda, a cerut autorităților ucrainene să facă tot posibilul pentru a găsi jurnalista și a alansat inclusiv un apel la adresa autorităților ruse pentru a o elibera imediat pe Victoria Roșina, scrie Meduza.

De la începutul războiului, Victoria Roșina a realizat reportaje pentru Hromadske, Ukrainskaia Pravda și Europa Liberă. În martie 2022, potrivit Meduza, ea a fost reținută de agenții FSB din Rusia când călătorea din Berdiansk către Mariupol. Atunci ea a fost ținută în detenție timp de zece zile, după care a fost eliberată. În 2022, IWMF a acordat Victoriei Roșina premiul „Pentru curaj în jurnalism”.

Show More

💬 ...

Back to top button