Actualitate

Judecătoria Chișinău a respins cererea fostului procuror Roman Statnîi de chemare în judecată a postului de televiziune Jurnal TV

Cererea de chemare în judecată a companiei Reforma Art, proprietara postului Jurnal TV, și a jurnalistului Dumitru Garcaliuc de către fostul procuror anticorupție Roman Statnîi a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Hotărârea fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la mijlocul lunii septembrie. 

La baza cererii de chemare în judecată a stat un reportaj difuzat în cadrul emisiunii „Patrula Jurnal TV” și a mai multor buletine de știri din data de 8 octombrie 2021, intitulat: „Un om de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorupție Roman Statnîi și Viorel Morari de estorcare”. Pe durata materialului informativ, reporterul Jurnal TV relatează despre acuzațiile unor oameni de afaceri din Rusia la adresa procurorilor, care ar fi fabricat un dosar penal în cadrul căruia afaceriștii au petrecut patru luni după gratii, fiind șantajați să-și cumpere libertatea și deposedați de  bunuri în valoare de peste 1,8 milioane de euro. 

Potrivit datelor de pe Portalul Național al Instanțelor, prin demersul său, Roman Statnîi a solicitat instanței constatarea informațiilor defăimătoare care îi lezează onoarea, demnitatea și reputația profesională, dezmințirea informației defăimătoare de către Jurnal TV, cât și repararea prejudiciului moral.

Contactat de Media Azi, Dumitru Pavel, avocatul Jurnal TV, susține că apărarea s-a pronunțat împotriva admiterii acestei acțiuni, întrucât Jurnal TV a prezentat informații factuale. „În instanța de judecată, domnul Statnîi a adus și ordonanța de punere sub învinuire, unde figurau practic aceleași acuzații aduse deja de procurori și prezentate în reportaj. Așa cum faptele s-au adeverit și stau la baza unui dosar penal, instanța a respins acțiunea, pentru că, clar, nu poate fi vorba despre o lezare. Legea protejează jurnalistul pentru preluarea informațiilor, inclusiv de la autorități, și nu poate fi tras la răspundere în acest caz”, a explicat avocatul. 

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile din momentul pronunțării acesteia. 

Show More

💬 ...

Back to top button