Actualitate

Înalt diplomat american a cerut de la tribuna ONU eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut eliberarea reporterului Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich și a altui deținut american în Federația Rusă, în cadrul reuniunii de luni, 24 aprilie, a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, condusă de Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, potrivit unui comunicat WSJ.

„Fac apel să-i eliberați imediat pe Paul Whelan și pe Evan Gershkovich, să-i lăsați să vină acasă și să încetați, odată și pentru totdeauna, această practică barbară”, a spus diplomata la ședința Consiliului. Ambasadoarea a subliniat că acestea nu sunt fapte demne de un stat responsabil, cele de a folosi cetățeni americani ca „monede de schimb, pioni umani în jocurile politice ale Federației Ruse”.

Potrivit WSJ, Lavrov și-a ridicat mâna stângă pentru scurt timp după apelul Lindei Thomas-Greenfield, dar a petrecut o mare parte a observațiilor acesteia uitându-se în hârtii. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, a declarat că Lavrov ar putea aborda problema deținuților într-o conferință de presă viitoare. 

Jurnalistul american Evan Gershkovich, membru al biroului de la Moscova al publicației The Wall Street Journal (WSJ), a fost arestat la Ekaterinburg, pe 30 martie, fiind acuzat de spionaj în favoarea SUA. WSJ a respins cele imputate și solicită eliberarea imediată a reporterului. Potrivit instituției media, reținerea unui jurnalist american sub bănuială de spionaj reprezintă o premieră de la Războiul Rece. Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii (SUA) în Federația Rusă, Lynne Tracy, a declarat luni, 17 aprilie, că a efectuat prima sa vizită în închisoarea unde este reținut reporterul. Pe 7 aprilie, Gershkovich a fost inculpat oficial.

Show More

💬 ...

Back to top button