Actualitate

HIT FM și Radio Alla, sancționate cu câte cinci avertizări publice pentru informare unilaterală despre criza din regiune

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu câte cinci avertizări publice posturile de radio HIT FM și Radio Alla pentru încălcări identificate în materiale informativ-analitice despre conflictul armat din Ucraina, preluate de la Sputnik Moldova. Sancțiunile au fost aplicate în cadrul ședinței din 23 martie. Raportul de monitorizare a vizat perioada 24-27 februarie.

Rezultatele monitorizării au atestat că atât HIT FM, cât și Radio Alla au difuzat „exact același  conținut informativ realizat de studioul Sputnik Moldova”, subiecte cu privire la conflictul armat din Ucraina, „prezentate unilateral și care nu pot fi considerate echidistante în reflectarea subiectelor cu privire la criza de securitate din regiune. Majoritatea materialelor au poziționat Federația Rusă într-o lumină pozitivă cu afirmații favorabile ei, pe când toate opiniile relevante aflate în opoziție au lipsit. Toate cele atestate la relatarea subiectelor denotă faptul că furnizorii de servicii media au recurs la omisiunea părților vizate ceea ce nu corespunde legislației audiovizuale”, a precizat Victoria Stețcaia, șefa Direcției monitorizare radio la CA. 

Ambele posturi de radio au informat Consiliul că nu vor difuza știri ale Sputnik Moldova începând cu 1 martie. Reprezentanta furnizorilor, Tatiana Gumeni, a precizat la telefon, în cadrul ședinței, că decizia privind renunțarea la produsele Sputnik Moldova a fost luată de administrație. În privința încălcărilor depistate, ea susține că radiourile nu au dreptul să intervină în politica editorială și conținutul achiziționat de la Sputnik. „Nu avem obiecții la raport”, a mai spus Gumeni.

Liliana Vițu a precizat că posturile de radio pot fi sancționate doar cu avertizare publică pentru că sunt la o primă monitorizare de acest fel, respectiv la o primă încălcare. Fiecare s-a ales cu câte cinci astfel de avertizări. 

Show More

💬 ...

Back to top button