News

An interview given to Russian media by Ukrainian President Volodymyr Zelensky has been banned by Roskomnadzor and is being “legally assessed” by the prosecutor’s office

Procuratura Generală din Rusia a anunțat că va face o analiză juridică a faptului publicării și a conținutului interviului acordat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, mai multor instituții media rusești, inclusiv celor care sunt calificate de organele de drept din Rusia drept „agenți străini”, scrie TASS.

Potrivit comunicatului procuratorii, decizia de a realiza „evaluarea juridică” a interviului a fost luată „în contextul propagandei în masă anti-ruse și a postării sistematice de informații false despre acțiunile Federației Ruse în legătură cu operațiunea militară specială desfășurată de Forțele Armate ale Federației Ruse”.

Prima reacție a venit însă de la Roskomnadzor, care a avertizat presa rusă despre necesitatea de a refuza publicarea acestui interviu, menționând că „în raport cu mass-media care a realizat interviul a demarat un control pentru a determina gradul de responsabilitate și a lua măsuri de răspuns”.

Volodimir Zelenski  a fost intervievat, pe 27 martie, pentru prima dată de către jurnaliști ruși, după declanșarea războiului în Ucraina. Jurnaliștii care i-au adresat întrebări online – Ivan Kolpakov, redactor-șef al Meduza, Tihon Dziadko, redactor-șef al canalului de televiziune Dojdi, scriitorul și jurnalistul Mihail Zîgar (canalul YouTube „Zygar”) și Vladimir Soloviov, corespondent al Kommersant au promis că interviul va fi publicat integral în publicațiile pe care le reprezintă.

În urma interdicțiilor impuse de Roskomnadzor, Novaia Gazeta (redactorul-șef Dmitri Muratov a transmis întrebările pentru interviu în formă scrisă) a publicat în locul interviului Nota primită de la Roskomnadzor. Publicația Komersant.ru nu a publicat interviul, dar materialul a apărut pe portalul NewsMaker.md, al cărui fondator este Vladimir Soloviov. Jurnaliștii  Tihon Dziadko și  Mihail Zîgar au postat interviul pe YouTube, iar Meduza.io a făcut transcrierea interviului pe site-ul său.

Reacția președintelui ucrainean este citată de Meduza.io: „Au omorât libertatea exprimării în țara sa”, ar fi declarat Zelenski.

Show More

💬 ...

Back to top button