ActualitateCategorie Implicită

Dosar penal pentru răpire după ce jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți și eliberați la Tiraspol

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a inițiat urmărirea penală după ce jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol, pe 24 ianuarie. Ei au fost eliberați după aproape trei ore.

„Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, anunță pornirea unei cauze penale, după ce o reporteră și un cameraman au fost răpiți de reprezentanții așa-ziselor structuri de ordine din stânga Nistrului. Fapta a avut loc în ziua de miercuri, atunci când jurnalista postului TV8 documenta o manifestare publică în Tiraspol. Atunci, de reporteră și cameraman s-a apropiat un grup de necunoscuți în uniforma așa-numitor structuri de ordine ale autoproclamatelor autorități din stânga Nistrului. Aceștia au acționat cu forța, împotriva voinței victimelor, pe care i-au răpit și transportat într-o direcție nedocumentată”, au scris reprezentanții Procuraturii pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Inițial, TV8 a anunțat despre reținerea Vioricăi Tătaru, ulterior precizând că ea a fost însoțită de cameramanul Andrei Captarenco. Ei au declarat pentru postul de televiziune că au fost au fost reținuți separat și interogați timp de aproape trei ore de așa-zisele autorități de la Tiraspol, dar și că au fost impuși să șteargă tot ce au filmat la protestul din stânga Nistrului.

La scurt timp după reținere, asociația Promo-Lex a cerut Guvernului să intervină fără întârziere pentru a clarifica circumstanțele detenției și a asigura eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tătaru. „Este esențial ca autoritățile să acționeze decisiv pentru protejarea drepturilor și libertății presei în regiune. (…) Detaliile incidentului sunt încă în curs de verificare, însă gravitatea situației necesită o reacție imediată și coordonată”, precizau reprezentanții organizației. Și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii și au cerut autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege.

Show More

💬 ...

Back to top button