Actualitate

Doi deputați PSRM au contestat la Curtea Constituțională modificările legislative ce vizează lupta cu dezinformarea în audiovizual 

Doi deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care au cerut controlul constituționalității mai multor amendamente recente ce vizează contracararea dezinformării din audiovizual, pentru că ar încălca inclusiv norme internaționale pe domeniul drepturilor omului. Opoziția parlamentară a numit documentul contestat drept „legea cenzurii”.

Sesizarea a fost depusă pe 20 iunie de către deputații PSRM Adela Răileanu și Grigore Novac. Socialiștii consideră că ea încălcă mai multe prevederi ale Constituției, iar modificările instituie „în manieră disproporțională” norme menite să „cenzureze” informația „incomodă” difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare”, și nu în ultimul rând – să „stranguleze” agenții economici de profil.

Noile amendamente instituie noțiunea de dezinformare, care înseamnă „răspândire intenționată a informațiilor false, create pentru a dăuna unei persoane, unui grup social, unei organizații sau securității statului”. Pentru difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare se instituie un nou prag de sancțiuni – amenzi până la 100.000 de lei, suspendarea licenței de emisie pentru o săptămână și a dreptului de a difuza publicitate pentru șapte zile, inclusiv în perioade electorale.

De asemenea, se interzice retransmisia programelor audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât cele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și țările care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist. Federația Rusă nu a ratificat convenția vizată.

În varianta inițială, proiectul prevedea și noi atribuții pentru Serviciul de Informații și Securitate în vederea luptei cu dezinformarea, însă după consultările cu societatea civilă, autorii inițiativei au divizat proiectul și în varianta finală au păstrat doar propunerile cu privire la modificarea legislației din domeniul audiovizual. Amendamentele ce țin de restricționarea conținuturilor retransmise din exterior sunt similare așa-numitei legi antipropagandă, adoptată în perioada guvernării Partidului Democrat. La sfârșitul anului 2020, Partidul Socialiștilor împreună cu Partidul Șor au anulat prevederile promovate anterior de democrați.

Recent, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a precizat în cadrul unei ediții a emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, de la RliveTV, că proiectul de lege de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale a fost promulgat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și că documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în această săptămână.

Show More

💬 ...

Back to top button