Actualitate

Dispoziția primarului orașului Taraclia, prin care au fost interzise înregistrările video în incinta Primăriei, a fost anulată

Platforma media online Tuk.md a obținut, în primă instanță, anularea dispoziției edilului orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, prin care acesta a interzis înregistrările video și audio în incinta sediului Primăriei. Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Cahul, sediul Central, la data de 30 martie 2023. Redacția Tuk.md a beneficiat de suportul juridic al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Dispoziția restrictivă, emisă în luna aprilie a anului 2022, a fost invocată de către Veaceslav Lupov în fața jurnaliștilor înainte de o ședință a Consiliului orășenesc, atunci când primarul a încercat să împiedice filmarea și transmisiunea în direct a ședinței autorității. Actul administrativ mai prevedea și obligații pentru angajații Primăriei să elaboreze un regulament pentru acreditarea jurnaliștilor. 

Într-o declarație publicată la scurt timp după producerea incidentului, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu încercările primarului orașului Taraclia de a împiedica activitatea profesională a jurnaliștilor portalului Tuk.md și au solicitat intervenția Cancelariei de Stat pentru anularea actului administrativ al primarului. Totodată, semnatarii au menționat că intenția primarului orașului Taraclia de a oferi „acreditări” jurnaliștilor pentru ca aceștia să poată filma în incinta primăriei și la ședințele Consiliului orășenesc este un abuz în raport cu libertatea presei și cu drepturile colaboratorilor mass-media, stabilite în Constituția Republicii Moldova și în legislația națională.

Anterior, la rubrica Juristul Presei, CJI a arătat că ședințele administrațiilor publice locale sunt publice și a explicat care sunt remediile presei împotriva unor astfel de restricții impuse de aleșii locali.

Show More

💬 ...

Back to top button